Recept: Gua Bao broodjes

25 januari 2018
Waardeer: 
(Totaal: 38 stemmen)
Stilstaand beeld van Gua Bao broodjes
Chef-kok Ramon Brugman is geïnspireerd door de Oosterse keuken. Hij maakt gua bao-broodjes, gestoomde broodjes, die veel in China, Taiwan en Korea worden gegeten. Voor de vulling stooft hij speklapjes zó dat ze helemaal uit elkaar vallen. Een zelfgemaakte salsa voor de vulling en zelfgemaakte chilisaus voor de dip erbij en klaar is deze lekkere maaltijd.
4 personen
12 stuks

Ingrediënten voor Gua Bao broodjes

Ingrediënten voor de broodjes:

  • 24 velletjes bakpapier (voor tussen de broodjes)
  • 400 g bapao bloem
  • 2 zakjes gedroogde gist
  • 24 g suiker
  • 1 tl bakpoeder
  • 300 ml lauw warm water

Ingrediënten voor de vulling:

  • 300 g speklap
  • 200 ml oestersaus
  • 75 ml gember siroop
  • 1 stuk verse gember
  • 2 el honing
  • 100 ml sojasaus
  • 50 ml azijn
  • 1 el sesamolie
  • 2 tenen knoflook

Ingrediënten voor de salsa:

  • 3 tomaten
  • 1/2 bos koriander
  • 1 limoen
  • 2 el vissaus
  • 1 rode ui
  • 1 rode peper

Ingrediënten voor de chilisaus:

  • 100 ml azijn
  • 200 g suiker
  • 50 ml gembersiroop
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 4 rode pepers, fijngesneden (voor medium hitte)
  • 1 el tapioca
  • 1 el vissaus

 

​*De bereiding van dit recept op tv kan iets afwijken van deze omschrijving.

Aan de slag

  1. 1

    Begin met de vulling. Snij de knoflook en zet deze aan in een beetje olie, voeg de rest van de ingrediënten (behalve de speklappen) toe en breng aan de kook. 

  2. 2

    Doe de speklappen in het vocht en laat deze 1,5 uur stoven. Check af en toe of er nog genoeg vocht in de pan zit. Zo niet, voeg dan wat water toe zodat het niet kan verbranden.

  3. 3

    Meng de ingrediënten voor de broodjes en kneed het deeg 7 minuten in de machine. Doe je het met de hand dan kneed je ongeveer 12 minuten. 

  4. 4

    Verdeel het deeg in 12 stukjes en bol deze op. 

  5. 5

    Leg de bollen op een plaat en dek deze af met een schone vochtige doek. Laat ze ongeveer 20 minuten rijzen.

  6. 6

    Snij de tomaat, rode ui, rode peper en koriander fijn. Meng goed door elkaar met het sap van een limoen en de vissaus. Breng eventueel op smaak met zout.

  7. 7

    Doe alle ingrediënten voor de chilisaus, behalve tapioca, in een pan en breng het aan de kook.

  8. 8

    Maak een papje van de tapioca met een beetje water. Voeg een beetje van het papje bij de kokende saus. Blijf goed roeren anders krijg je klontjes. 

  9. 9

    Ga nu verder met de broodjes. Knip kleine vierkantjes van bakpapier.

  10. 10

    Duw de bolletjes plat in een beetje olie. Maak er een ovaal vorm van en leg op de helft van het deeg een bakpapiertje. Vouw het deeg dubbel. Doe aan de onderkant ook een papiertje. 

  11. 11

    Zet een stoommandje op en stoom de broodjes is 7 minuten gaar. 

  12. 12

    Controleer het spek. Als het vlees uit elkaar valt, is het klaar. Pluk het met twee vorken los. Zeef het vocht en voeg een beetje bij het vlees.

  13. 13

    Haal de papiertjes tussen het broodje vandaan. Vul het broodje met wat vlees en wat van de salsa. Chilisaus naar behoefte toevoegen op het broodje. 

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter