Gua Bao broodjes

chef-kok
Ramon Brugman
Gua Bao broodjes (18)
Gerecht
Vlees
Bereidingstijd
30-60 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
64 personen

Chef-kok Ramon Brugman is geïnspireerd door de Oosterse keuken. Hij maakt gua bao-broodjes, gestoomde broodjes, die veel in China, Taiwan en Korea worden gegeten. Voor de vulling stooft hij speklapjes zó dat ze helemaal uit elkaar vallen. Een zelfgemaakte salsa voor de vulling en zelfgemaakte chilisaus voor de dip erbij en klaar is deze lekkere maaltijd.

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • Ingrediënten voor de broodjes
    24
    velletjes bakpapier (voor tussen de broodjes)
  • 400 g
    bapao bloem
  • 2
    zakjes gedroogde gist
  • 24 g
    suiker
  • 1 tl
    bakpoeder
  • 300 ml
    lauw warm water
  • Ingrediënten voor de vulling
    300 g
    speklap
  • 200 ml
    oestersaus
  • 75 ml
    gember siroop
  • 1
    stuk verse gember
  • 2 el
    honing
  • 100 ml
    sojasaus
  • 50 ml
    azijn
  • 1 el
    sesamolie
  • 2
    tenen knoflook
  • Ingrediënten voor de salsa
    3
    tomaten
  • 1/2
    bos koriander
  • 1
    limoen
  • 2 el
    vissaus
  • 1
    rode ui
  • 1
    rode peper
  • Ingrediënten voor de chilisaus
    100 ml
    azijn
  • 200 g
    suiker
  • 50 ml
    gembersiroop
  • 2
    teentjes knoflook, gesnipperd
  • 4
    rode pepers, fijngesneden (voor medium hitte)
  • 1 el
    topioca
  • 1 el
    vissaus
  1. 1

    Begin met de vulling. Snij de knoflook en zet deze aan in een beetje olie, voeg de rest van de ingrediënten (behalve de speklappen) toe en breng aan de kook. 

  2. 2

    Doe de speklappen in het vocht en laat deze 1,5 uur stoven. Check af en toe of er nog genoeg vocht in de pan zit. Zo niet, voeg dan wat water toe zodat het niet kan verbranden.

  3. 3

    Meng de ingrediënten voor de broodjes en kneed het deeg 7 minuten in de machine. Doe je het met de hand dan kneed je ongeveer 12 minuten. 

  4. 4

    Verdeel het deeg in 12 stukjes en bol deze op. 

  5. 5

    Leg de bollen op een plaat en dek deze af met een schone vochtige doek. Laat ze ongeveer 20 minuten rijzen.

  6. 6

    Snij de tomaat, rode ui, rode peper en koriander fijn. Meng goed door elkaar met het sap van een limoen en de vissaus. Breng eventueel op smaak met zout.

  7. 7

    Doe alle ingrediënten voor de chilisaus, behalve tapioca, in een pan en breng het aan de kook.

  8. 8

    Maak een papje van de tapioca met een beetje water. Voeg een beetje van het papje bij de kokende saus. Blijf goed roeren anders krijg je klontjes. 

  9. 9

    Ga nu verder met de broodjes. Knip kleine vierkantjes van bakpapier.

  10. 10

    Duw de bolletjes plat in een beetje olie. Maak er een ovaal vorm van en leg op de helft van het deeg een bakpapiertje. Vouw het deeg dubbel. Doe aan de onderkant ook een papiertje. 

  11. 11

    Zet een stoommandje op en stoom de broodjes is 7 minuten gaar. 

  12. 12

    Controleer het spek. Als het vlees uit elkaar valt, is het klaar. Pluk het met twee vorken los. Zeef het vocht en voeg een beetje bij het vlees.

  13. 13

    Haal de papiertjes tussen het broodje vandaan. Vul het broodje met wat vlees en wat van de salsa. Chilisaus naar behoefte toevoegen op het broodje. 

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!