Gumbo met worst en gamba's
Chef-kok Rosah van Schendelen maakt 'gumbo', een gerecht uit New Orleans met worst en gamba's.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
200 gvarkensworst
-
200 ggepelde gamba's
-
4 stukkenmaïsbrood
-
2 stuksverse jalapeños of groene chilipeper
-
500 mlkippenbouillon
-
200 mlbier
-
400 gtomatenblokjes
-
1/2groene paprika
-
1ui
-
4knoflooktenen
-
2stengels bleekselderij
-
•tabasco naar smaak
-
1 elcajunkruiden
-
1/4bosje koriander
-
70 golie
-
70 gbloem
-
•zout naar smaak
-
•olie
-
Zet een diepe pan, bijvoorbeeld een soeppan, op middelhoog vuur en verhit hierin een scheut olie. Bak hierin de worsten en voeg hieraan de cajunkruiden toe. Wanneer ze gaar zijn haal je ze uit de pan.
-
Doe nu 70 ml olie in de pan en voeg hieraan de bloem toe. Meng goed door elkaar en houd in beweging. Je bent nu een klassieke roux aan het maken. De basis voor veel soepen, sauzen en zelfs kroketjes.
-
Blijf de roux circa 15 minuten doorroeren totdat deze verandert van een bleke kleur naar de donkere kleur van pindakaas.
-
Voeg nu de voorgesneden ui, paprika, jalapeños, bleekselderij en knoflook toe en bak kort mee. Blus na 5 minuten het geheel af met het bier, de kippenbouillon en tomatenblokjes en breng alles aan de kook totdat je de saus ziet indikken.
-
Plaats nu de in plakjes gesneden worst en rauwe gamba’s in de pruttelende saus en laat deze nog 2-3 minuten garen. Besprenkel met wat tabasco en fijngesneden koriander. En eet alles lekker op met een zacht stuk maïsbrood!
- Eet smakelijk!