3 min

Gumbo met worst en gamba

Chef-kok Rosah van Schendelen is in De Heurne bij varkenshouder Rob Nieuwenhuis. Vanuit de gangbare varkenshouderij is Rob het helemaal anders gaan doen, beter voor het dier, het klimaat èn de boer. Met het vlees van zijn varkens maakt ze 'gumbo', een gerecht uit New Orleans met worst en gamba's. 

Gerecht Vlees
Bereidingstijd 60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 200 g
    varkensworst
  • 200 g
    gepelde gamba's
  • 4 stukken
    maïsbrood
  • 2 stuks
    verse jalapeños of groene chilipeper
  • 500 ml
    kippenbouillon
  • 200 ml
    bier
  • 400 g
    tomatenblokjes
  • 1/2
    groene paprika
  • 1
    ui
  • 4
    knoflooktenen
  • 2
    stengels bleekselderij
  • tabasco naar smaak
  • 1 el
    Cajunkruiden
  • 1/4
    bosje koriander
  • 70 g
    olie
  • 70 g
    bloem
  • zout naar smaak
  • olie
  1. Zet een diepe pan, bijvoorbeeld een soeppan, op middelhoog vuur en verhit hierin een scheut olie. Bak hierin de worsten en voeg hieraan de Cajunkruiden toe. Wanneer ze gaar zijn haal je ze uit de pan.

  2. Plaats nu 70 ml olie in de pan en voeg hieraan de bloem toe. Meng goed door elkaar en houd in beweging. Je bent nu een klassieke roux aan het maken. De basis voor veel soepen, sauzen en zelfs kroketjes. Blijf de roux circa 15 minuten doorroeren totdat deze verandert van een bleke kleur naar de donkere kleur van pindakaas.

  3. Voeg nu de voorgesneden ui, paprika, jalapeños, bleekselderij en knoflook toe en bak kort mee. Blus na 5 minuten het geheel af met het bier, de kippenbouillon en tomatenblokjes en breng alles aan de kook totdat je de saus ziet indikken.

  4. Plaats nu de in plakjes gesneden worst en rauwe gamba’s in de pruttelende saus en laat deze nog 2-3 minuten garen. Besprenkel met wat tabasco en fijngesneden koriander. En eet alles lekker op met een zacht stuk maïsbrood!

  5. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.