Groentebouillon met vegaworst
Culinair expert Alain Caron ontmoet in Liessel de Noord-Brabantse Mariëlle van Lieshout bij haar oesterzwammenkwekerij. Sinds kort maakt ze samen met food innovator Doreen Westphal vegetarische worst. Deze is gemaakt van de voetjes van de oesterzwam. Die voetjes smaken precies hetzelfde als de hoed, maar werden altijd weggegooid. Om deze voedselverspilling tegen te gaan, verwerken ze nu duizenden kilo's ongebruikte voetjes tot vegetarische worst. Alain bereidt natuurlijk een heerlijk gerecht met deze vegetarische worst.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
Ingrediënten voor de garnituur8kleine geschilde aardappelen
-
8kleine ronde uien gepeld
-
8preien, stukken van het witte gedeelte in 6 cm lang gesneden
-
1knolselderij in 8 dobbelsteentjes gesneden van ongeveer 2 cm groot
-
8klein stukjes venkel
-
200 goesterzwammen
-
4kleine vega worstjes
-
•olijfolie
-
•peper en zout
-
Ingrediënten voor de extra garnituur bij de soep150 gaugurken
-
3eetlepels dijon mosterd
-
•zeezout
-
150 gwinterwortel in plakken
-
Ingrediënten voor de groentebouillon150 guien in ringen gesneden
-
150 gprei gewassen en in ringen gesneden
-
150 gknolselderij gewassen en in stuk gesneden
-
4takjes tijm
-
2blaadjes laurier
-
1teentje knoflook
-
6takjes peterselie
-
1kruidnagel
-
1steranijs
-
5peper korrels
-
4 lwater
-
Voeg alle ingrediënten voor de bouillon toe aan een grote pan met 4 liter water. Breng het langzaam aan de kook. Laat het inkoken totdat er ongeveer 2 liter overblijft.
-
Zeef de bouillon door een fijne zeef of door een schone doek.
-
Blanceer alle groenten gaar op bovenstaande volgorde (de volgorde waarop de ingrediënten staan).
-
Bak de oesterzwammen in 2 eetlepels olijfolie met naar smaak wat peper en zout. Bak de worstjes in dezelfde pan als de oesterzwammen.
-
Verwarm alle groentes en garnituur in de bouillon.
-
Als het heel heet is, schep je een goeie lepel in een soepbord. Verdeel de groenten over de borden samen met de oesterzwammen. Leg boven op de groenten een worstje. Zet de extra garnituur apart op tafel voor de smaak.
- Eet smakelijk!