Recept: Groentebouillon met vegaworst

27 december 2017
Waardeer: 
(Totaal: 2 stemmen)
Stilstaand beeld van Groentebouillon met vegaworst
Culinair expert Alain Caron ontmoet in Liessel de Noord-Brabantse Mariëlle van Lieshout bij haar oesterzwammenkwekerij. Sinds kort maakt ze samen met food innovator Doreen Westphal vegetarische worst. Deze is gemaakt van de voetjes van de oesterzwam. Die voetjes smaken precies hetzelfde als de hoed, maar werden altijd weggegooid. Om deze voedselverspilling tegen te gaan, verwerken ze nu duizenden kilo's ongebruikte voetjes tot vegetarische worst. Alain bereidt natuurlijk een heerlijk gerecht met deze vegetarische worst.
4 personen

Ingrediënten voor Groentebouillon met vegaworst

Ingrediënten voor de garnituur:

  • 8 kleine geschilde aardappelen
  • 8 kleine ronde uien gepeld
  • 8 preien, stukken van het witte gedeelte in 6 cm lang gesneden
  • 1 knolselderij in 8 dobbelsteentjes gesneden van ongeveer 2 cm groot.
  • 8 klein stukjes venkel
  • 200 g oesterzwammen
  • 4 kleine vega worstjes
  • olijfolie
  • peper en zout

Ingrediënten voor de extra garnituur bij de soep:

  • 150 g augurken
  • 3 eetlepels dijon mosterd
  • zeezout

Ingrediënten voor de groentebouillon:

  • 150 g winterwortel in plakken
  • 150 g uien in ringen gesneden
  • 150 g prei gewassen en in ringen  gesneden
  • 150 g knolselderij gewassen en in stuk gesneden    
  • 4 takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 teentje knoflook
  • 6 takjes peterselie
  • 1 kruidnagel
  • 1 steranijs
  • 5 peper korrels
  •  4 l water

 

*De bereiding van dit recept op tv kan iets afwijken van deze omschrijving.

Aan de slag

  1. 1

    Voeg alle ingrediënten voor de bouillon toe aan een grote pan met 4 liter water. Breng het langzaam aan de kook. Laat het inkoken totdat er ongeveer 2 liter overblijft. 

  2. 2

    Zeef de bouillon door een fijne zeef of door een schone doek. 

  3. 3

    Blanceer alle groenten gaar op bovenstaande volgorde (de volgorde waarop de ingrediënten staan).

  4. 4

    Bak de oesterzwammen in 2 eetlepels olijfolie met naar smaak wat peper en zout. Bak de worstjes in dezelfde pan als de oesterzwammen. 

  5. 5

    Verwarm alle groentes en garnituur in de bouillon.

  6. 6

    Als het heel heet is, schep je een goeie lepel in een soepbord. Verdeel de groenten over de borden samen met de oesterzwammen. Leg boven op de groenten een worstje. Zet de extra garnituur apart op tafel voor de smaak.

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter