Recept: Spaghetti met gamba’s

1 februari 2016
Waardeer: 
(Totaal: 11 stemmen)
Stilstaand beeld van Spaghetti met gamba’s

Chef-kok Sharon de Miranda stort zich op een snelle maaltijd: spaghetti met gamba’s. Ze laat zien hoe je verse gamba’s netjes schoonmaakt en snel bereidt.

4 personen

Ingrediënten voor Spaghetti met gamba’s

400g spaghetti
500g gamba’s
500g champignons
1 ui
6 teentjes knoflook
2 el kappertjes
1 dl whisky
3 dl kookroom
100g rucola
50g Parmezaanse kaas
1 bosje peterselie
Peper/ zout
5 dl zonnebloemolie
Kokosolie

Ingrediënten watertje:
1 appel
paar blaadjes basilicum

*Dit recept is van de betreffende kok. Incidenteel wijkt de bereiding op tv wat af van deze omschrijving, maar als je dit recept volgt, moet het allemaal lukken.

Aan de slag

 1. 1

  Kook de spaghetti volgens de verpakking.
   

 2. 2

  Maak de gamba’s schoon. Als de kop er nog aan zitten kun je deze er zo aftrekken. Trek vanaf de pootjes naar achteren de schaal eraf en snij van boven tot onder over de rug: haal de darm er met je mes uit. Trek dan de staart eraf en spoel ze nog even af onder koud water.
   

 3. 3

  Snij de champignons in kwarten. Pel de knoflook en hak fijn. Pel en snipper de ui. Fruit de ui en knoflook aan in een wokpan met wat kokosolie en voeg na een minuut de champignons toe. Bak dit 1 minuut op hoog vuur.
   

 4. 4

  Nu ga je flamberen: hou je hoofd NIET boven de pan en zet de afzuigkap even uit. Giet de whisky er voorzichtig bij. Als het verwarmd is kantel je de pan voorzichtig, van je af. Als het goed is vat de alcohol nu vlam en dooft dit vanzelf. Blus af met wat kookroom.
   

 5. 5

  Laat de saus pruttelen tot het wat dikker is en hak de peterselie fijn.
   

 6. 6

  Verhit in een steelpan een flinke laag zonnebloemolie. Laat de kappertje uitlekken en droog ze met keukenpapier. Frituur ze in 3 tot 4 minuten goudbruin en krokant en laat ze uitlekken op keukenpapier.

 7. 7

  Giet de spaghetti af en spoel met koud water. Voeg dit toe aan de saus, net als de peterselie. Meng even door, nu is het klaar om te serveren! Serveer met wat geraspte Parmezaanse kaas, de gefrituurde kappertjes en een handje rucola.
   

 8. 8

  Watertje: snij de appel in partjes of schijfjes en doe dit samen met de blaadjes van de basilicum in een karaf met water.

Eet smakelijk!