11 minuten

Hartige kibbeh met walnoot en kleurrijke linzensalade

Culinair schrijver Nadia Zerouali maakt aardappelkibbeh, een Libanese aardappelschotel. Met daarnaast een linzensalade met kleurrijke, knapperige groenten en een friszure dressing.

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 10
  • Voor de aardappelkibbeh
    1 kg
    stevige aardappels
  • 4
    grote witte uien
  • 150 gr
    gepelde walnoten
  • 225 gr
    fijne bulgur
  • 3 el
    Arabische seven spices kruidenmix
  • 1 dl
    granaatappelmelasse
  • milde olijfolie
  • peper en zout
  • Voor de linzensalade
    350 gr
    bruine linzen
  • 1 bosje
    dille
  • 1 bosje
    koriander
  • 1 bosje
    bieslook
  • kerstomaatjes
  • 1
    puntpaprika
  • 6
    mini komkommers
  • 150 gr
    radijsjes
  • 1
    granaatappel
  • 1
    rode ui
  • 1 teentje
    knoflook
  • 1
    citroen
  • 1
    limoen
  • olijfolie
  • granaatappelmelasse
  • peper en zout
  • benodigdheden
    ovenschaal
  • zeef
  1. Zet een ruime pan met water op met wat zout en kook de aardappels in de schil gaar in ongeveer 30 minuten.

  2. Pel en snijd de uien fijn. Verhit een flinke scheut olie in een koekenpan en bak hierin op laag tot matig vuur de uien diep goudbruin. 

  3. Hak de walnoten in kleinere stukken. Rooster ze in een droge hete koekenpan. Laat ze vervolgens afkoelen.

  4. Laat de gekookte aardappels afkoelen, pel de schil eraf en stamp ze heel fijn. Druk de puree door een fijne zeef als er klontjes in de puree zitten.

  5. Verwarm de oven voor op 200°C. 

  6. Kneed met je handen de bulgur, de seven spices kruidenmix en een scheutje water door de aardappelpuree. Breng het op smaak met wat extra zout en peper. Voeg eventueel nog een extra scheutje water toe als het te droog is. De kibbeh moet smeuïg zijn, maar niet te waterig. 

  7. Voor de vulling meng je de gebakken uien, de walnoten en de granaatappelmelasse samen. Voeg naar smaak wat zout toe.  

  8. Pak een ovenschaal en vet deze in met wat olie. Verdeel met natte handen de helft van het aardappel-bulgurmengsel uit over de bodem en maak het mooi glad. Verdeel de walnootvulling daar gelijkmatig over. En verspreid vervolgens de rest van het aardappelmengsel in een gelijkmatige laag over de vulling. Strijk alles glad en maak met de achterkant van een mes het klassieke kibbehpatroon of maak je eigen patroon. 

  9. Besprenkel de kibbeh rijkelijk met olijfolie en schuif het in de oven voor ongeveer 15 minuten.

  10. Ga aan de slag met de linzensalade. Kook de linzen volgens de aanwijzingen op de verpakking in ruim gezouten kokend water gaar, maar nog wel stevig. Giet ze daarna af en spoel de linzen met koud water. 

  11. Maak een simpele, lekkere dressing voor de salade. Snijd een rode ui en een knoflookteentje in kleine stukjes. Meng de rode ui en knoflook met een scheutje granaatappelmelasse, het sap van de citroen en een limoen. Voeg als laatst een beetje olie toe.

  12. Snijd de mini komkommers, snoeptomaatjes, puntpaprika's en de radijsjes klein. Snijd het kroontje uit de granaatappel, maak inkepingen waarbij je de witte vliesjes ziet en breek de granaatappel open. Haal de pitjes tussen de vliesjes uit. Voeg de groentes en de granaatappelpitjes samen in een pan.

  13. Was de dille, koriander en bieslook. Snijd ze vervolgens grof. Voeg dit toe aan de salade.

  14. Meng de linzen door de salade. Breng de salade op smaak met wat extra citroensap, olijfolie, peper en zout. 

  15. Geniet van je aardappelkibbeh en kleurrijke linzensalade!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.