Recept: Linzencurry en mangochutney

5 november 2019
Waardeer: 
(Totaal: 49 stemmen)
Stilstaand beeld van Linzencurry en mangochutney

Sharon maakt een linzencurry met mangochutney en gebakken komkommer met doperwtjes. Lekker pittig en vegetarisch.

4 personen

Ingrediënten voor Linzencurry en mangochutney

Ingrediënten (4 personen):

  • 2 uien
  • 1 Spaanse peper
  • 3 teentjes knoflook
  • 20 g gember
  • 3 tl komijn
  • 2 el kerriepoeder
  • 2 tl geelwortel (kurkuma)
  • 2 tl korianderzaad
  • 2 el tomatenpuree
  • 300 g rode linzen
  • 8 grote tomaten
  • 1 el groentebouillonpoeder
  • 1 kaneelstokje
  • 2 zoete aardappels
  • 1 bos koriander
  • 100 g Griekse yoghurt
  • 300 g rijst
  • 1 komkommer
  • 300 g diepvriesdoperwten
  • 2 el zoute sojasaus
  • olie

 

Ingrediënten mangochutney:

  • 500 g verse mango
  • 175 ml witte wijn azijn
  • 3 kruidnagels
  • 1 Spaanse peper
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 20 g gember
  • 50 g rozijnen
  • 1 tl mosterdzaad
  • 200 g kristalsuiker
  • 1 citroen
  • zout

Aan de slag

  1. 1

    Begin met het maken van de mangochutney. Schil en snij de mango in stukjes. Snij de ui, peper en knoflook fijn. Kook de mangostukjes, de ui, knoflook en het azijn op laag vuur in een ruime pan met een dikke bodem. Roer af en toe door.

  2. 2

    Voeg de rozijnen, kruidnagels, mosterdzaad en suiker toe en kook het geheel nog 10 min.

  3. 3

    Breng de chutney op smaak met het sap van de citroen en wat zout en kook het nog ongeveer 10 minuten tot jamdikte in.

  4. 4

    Ga verder met het maken van de linzencurry. Maak de uien, de Spaanse peper en de knoflook schoon en snij het klein. Schil de gember en rasp het fijn. Bak de ui, knoflook, Spaanse peper en de gember 5 minuten in de olie. Voeg de specerijen en de tomatenpuree toe en bak het ongeveer 5 minuten mee.

  5. 5

    Snij de tomaten in partjes en voeg deze toe aan de pan. Was de linzen in een zeef en voeg ze toe aan de curry. Giet er 1 liter water bij en de groentebouillonpoeder. Plaats het kaneelstokje er bovenop en breng het aan de kook voor circa 15 min.

  6. 6

    Schil en snij de zoete aardappels in blokjes van ongeveer 3 cm en kook deze ongeveer 25 min mee. Hou het goed in de gaten en voeg er indien nodig wat water aan toe, zodat de curry niet droog kookt.

  7. 7

    Kook de rijst volgens het etiket gaar. Snij de kommer doormidden en verwijder de zaadlijst met een lepel. Snij de komkommer in plakjes van ongeveer 1 cm dik. Neem een wok en verhit hierin een scheutje olie en wok de komkommer samen met de doperwtjes ongeveer 3 min op hoog vuur, blus het af met de sojasaus.

  8. 8

    Serveer het gerecht uit met 1 eetlepel Griekse yoghurt en een paar blaadjes koriander.

Eet smakelijk!