Hazelnoot ijstaart met roomboter cake en miso karamelsaus
Chef-kok Rosah van Schendelen maakt een kerstig dessert; omelette sibérienne. Een hazelnoot ijstaart: ijskoud aan binnenkant, met roomboter cake, een luchtige geflambeerde buitenkant en een verrassende miso karamelsaus.
Recept
Kookmodus
Zet de kookstand aan om te voorkomen dat je scherm dimt of uitgaat.
Ingrediënten
-
Voor de miso karamelsaus;250 grsuiker
-
250 mlroom
-
40 mlwater
-
40 grongezouten roomboter
-
40 grdonkere miso
-
Voor de meringue:3eiwitten
-
55 mlwater
-
160 grsuiker
-
Voor de binnenkant:500 grhazelnoot ijs of andere smaak
-
400 grroomboter cake
-
Voor de karamelsaus verhit je de suiker met een scheutje water in een pan op hoog vuur en ga vanaf nu niet meer roeren. Zodra het water is verdampt, zal de suiker beginnen met karameliseren. Zet het vuur dan laag.
-
Verwarm ondertussen de room en miso in een kleine pan en schenk dit bij de suiker zodra deze mooi goudbruin is. Doe dit in kleine delen, want het kan door de hitte erg gaan bubbelen en in massa toenemen. Roer tenslotte koude klontjes boter door de karamel en laat afkoelen.
-
Bekleed een cakeblik met een laagje plastic en zorg dat het plastic ook ietwat over de randen hangt. Dit gaat je bij het uitserveren helpen om de ijstaart uit de vorm te trekken. Plaats nu op zowel de bodem en alle zijkanten plakken cake. Je zou de cake eventueel nog wat kunnen aandrukken, om de plakken wat dunner te krijgen.
-
Zodra de vorm volledig bekleed is met cake, verdeel dan de karamelsaus over de bodem. Vul de rest van de taart met ijs en dek het geheel af met een laatste laag cake. Trek de plastic randen over de volledige bakvorm en plaats de ijstaart minimaal 12 uur in de vriezer.
-
Split de eieren voorzichtig, zodat je alleen het eiwit overhoudt. Plaats het eiwit in een vetvrije kom. Klop rustig tot licht schuimig. Je kan hiervoor het beste een keukenmachine met garde gebruiken.
-
Verhit ondertussen het water en het grootste deel suiker tot een temperatuur van 121 graden. Zet de mixer op de laagste stand en schenk voorzichtig de hete suiker bij het eiwitschuim. Zet dan de stand weer hoger en klop nog 5 minuten zo door.
-
Haal de ijstaart uit de vriezer en verwijder de plasticfolie. Plaats de taart op een mooie schaal en bedek volledig met een laag Italiaanse meringue. Dit kan met behulp van een spuitzak, maar het kan ook met een lepel. Gebruik tenslotte een gasbrander om de meringue te branden of doe het op traditionele wijze, een paar minuten in de oven op grillstand. Garneer af met gebrande hazelnoten.
- Geniet van de hazelnoot ijstaart!