9 minuten

Kerstamuses: eitjes, kaas en aardappelmuffins

Culinair schrijver Nadia Zerouali maakt de amuses voor het kerstmenu. Een divers pallet: eitjes met spannende zoutdips, zelfgemaakte kaas met geroosterde druiven én glutenvrije aardappelmuffins met za’atar. Voor elk wat wils!
Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Voorgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 8
  • Amuse 1 - Kleine eitjes met diverse zoutdips
    kleine eitjes
  • Amuse 1 - Voor de amandel-ras el hanoutzoutdip
    1 el
    geroosterde amandelen
  • ½ tl
    ras el hanout
  • 3 el
    zoutflakes
  • Amuse 1 - Voor de karwij-komijnzoutdip
    1 tl
    karwijzaad
  • 1 tl
    komijnzaad
  • 3 el
    zoutflakes
  • Amuse 1 - Voor de dip met gemengde zwarte pepers en zout
    1 el
    gemengde peper
  • 3 el
    zoutflakes
  • Amuse 2 - Zelfgemaakte verse kaas met geroosterde druiven en knapperige honing
    2 l
    volle boerenmelk
  • 1 tl
    zout
  • 50 ml
    lekkere azijn (of citroensap)
  • 6 el
    honing (flinke scheppen)
  • flinke tros druiven
  • gemengde zaden-pitten-specerijen
  • Amuse 3 - Zoete aardappelmuffins (glutenvrij) met za’atar (12-24 muffins)
    1
    grote zoete aardappel
  • 250 g
    (glutenvrije) zelfrijzend bakmeel
  • 5 el
    za’atar
  • peper en zout
  • 3
    eieren
  • 180 ml
    yoghurt
  • 130 ml
    milde olijfolie
  • ½
    bos peterselie
  • 2
    teentjes knoflook
  • Benodigdheden
    Vijzel, grillpan, kaasdoek, muffinbakvorm
  1. Begin met de eitjes. Breng in een pannetje water aan de kook. Kook de eitjes 2 minuten als je ze zacht wilt, 3 minuten als je ze hard gekookt wilt. Giet de eitjes af en laat ze schrikken onder koud water. Rol ze in je hand en pel ze half. Leg in een mooie schaal of mand en geef de zoutdips er in aparte kleine schaaltjes bij. 

  2. De zoutdips maak je als volgt. Voor de amandel-ras el hanoutzoutdip vijzel je de amandelen met de ras el hanout en het zout fijn. Voor de karwij-komijnzoutdip rooster je de zaadjes 1 minuut in een droge hete koekenpan tot ze beginnen te geuren. Meng met de zoutflakes. Voor de dip met de gemengde zwarte peper en zout vijzel of maal je de pepers grof. Voeg het zout toe en stamp half fijn.

  3. Ga verder met het maken van de volgende amuse: de zelfgemaakte verse kaas met geroosterde druiven en kruidige honing. Verwarm de melk met het zout op matig vuur tot het zachtjes begin te borrelen. Zet het vuur laag. Voeg de azijn toe en zet het vuur uit. Niet roeren maar rustig 10 minuten laten staan. 

  4. Zet een kom met daarin een zeef bekleed met een dubbelgevouwen kaasdoek klaar. Schep hier beetje bij beetje de ‘wrongel’ in en laat goed uitlekken. De achtergehouden wei is lekker koud als drankje of om brood of pizzadeeg mee te maken.


     

  5. Rooster ondertussen de druiven onder de hete grill of in de grillpan tot ze beginnen te barsten. Rooster de gemengde zaden in een hete droge koekenpan tot geurig. Voeg de honing toe en laat smelten en meng goed.

  6. Wikkel de kaasdoek dicht en knijp het overtollige wei eruit en tegelijk vorm je de kaas tot een mooi geheel. 

     

  7. Serveer deze amuse als volgt. Plaats de verse kaas op een kaasplank, geef de druiven en kruidige honing erbij. Lekker met brood of toast.

  8. Ga verder met de volgende amuse: de glutenvrije zoete aardappelmuffins met za’atar. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Vet een muffinbakvorm in (voor 12 grote of 24 kleine muffins) en/of bekleed met bakpapier of gebruik papieren muffinvormpjes.

  9. Schil en rasp de zoete aardappel grof. Meng in een grote schaal met het meel, 2 el za’atar, wat peper en zout. Meng in een andere kom de eieren met de yoghurt en de olie en klop dit goed door. Voeg toe aan het zoete aardappelmengsel en meng zo kort mogelijk tot een mooi beslag. Niet te lang. 

  10. Snij voor de topping de peterselie fijn. Pel en pers de knoflook fijn. Meng de rest van de za’atar (3 el) en een scheutje olie met de peterselie en knoflook. Voeg naar smaak peper en zout toe. 

  11. Schep het beslag in de vormpjes en schep een flinke theelepel van de za’atar topping erop. Bak ca. 25 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze goudkleurig zijn en een prikker er droog uit komt. Ze zijn het lekkerst warm, maar koud zijn ze ook lekker!

  12. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.