Recept: Kerstdiner met gestoofd wild

15 december 2015
Waardeer: 
(Totaal: 33 stemmen)
Stilstaand beeld van Kerstdiner met gestoofd wild

Een bijzondere feestmaaltijd hoeft niet altijd een prijskaartje te hebben. Chef-kok Ramon laat zien hoe je een restaurantwaardige pommes gratin maakt, met gestoofd wild.

6 personen

Ingrediënten voor Kerstdiner met gestoofd wild

1kg wildpoulet (haas, wildzwijn, ree en hert)
100g rookspek
750ml rode wijn
2 uien
2 tenen knoflook
2 winterwortels
2 stuks prei
¼ knolselderij
3 laurierblaadjes
2 kruidnagels
50g vossenbessen
100g zilveruitjes
250g champignons

800g aardappelschijfjes
3 eieren
500ml room
125g crème fraîche
Parmezaanse kaas
¼ bos tijm

500g spruitjes
2 handjes hazelnoten
Snuf peper
Snuf zout
Schepje suiker
Klontje boter

*Dit recept is van de betreffende kok. Incidenteel wijkt de bereiding op tv wat af van deze omschrijving, maar als je dit recept volgt, moet het allemaal lukken.

Aan de slag

 1. 1

  Snipper de ui en snij twee teentjes knoflook fijn. Zet een pan met olie op het vuur en bak hierin de spekjes aan en fruit de ui en knoflook. Voeg de poulet toe en zet dit aan.
   

 2. 2

  Schenk de rode wijn bij de wildstoof en voeg de laurierblaadjes toe, net als de kruidnagel en wat peper. Laat dit 2 uur stoven (Als je geen alcohol wilt gebruiken, kun je ook bouillon gebruiken, maar dan moet het nog een half uur langer garen).
   

 3. 3

  Verwarm de oven voor op 150°C.
   

 4. 4

  Leg de aardappelschijfjes in een ovenschaal. Klop de eieren los met een snuf zout, en voeg de room en crème fraîche toe. Ris de tijmblaadjes en doe dit bij het roommengsel, dat je vervolgens goed mengt en over de aardappelschijfjes giet. Rasp er Parmezaan overheen zodat je straks een lekker korstje krijgt. Dit kan 30min in de oven.
   

 5. 5

  Maak de spruitjes schoon door de kontjes en buitenste blaadjes er vanaf te halen. Bak ze aan in een klontje boter. Hak de hazelnoten en doe dit bij de spruiten als die al even hebben gebakken.
   

 6. 6

  Snij de wortel en prei in kleine blokjes, net als de knolselderij, die je nog even schilt. Als de stoof anderhalf uur op heeft gestaan, roer je de groenten door de wildstoof en laat dit 15 minuten garen.
   

 7. 7

  Snij de champignons in tweeën en bak dit in wat olie. Doe dit vervolgens met de zilveruitjes en vossenbessen bij de stoof. Roer voorzichtig, zodat de bessen zoveel mogelijk heel blijven. Voeg ook wat zout, peper en een schepje suiker toe.
   

 8. 8

  Serveer de gerechten apart in schalen en maak de stoof af met een takje rozemarijn er bovenop.

Eet smakelijk!