Kerstdiner met gestoofd wild

Een bijzondere feestmaaltijd hoeft niet altijd een prijskaartje te hebben. Chef-kok Ramon laat zien hoe je een restaurantwaardige pommes gratin maakt, met gestoofd wild.

Gerecht Vlees
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 6
  • 1 kg
    wildpoulet (haas, wildzwijn, ree en hert)
  • 100 g
    rookspek
  • 750 ml
    rode wijn
  • 2
    uien
  • 2
    tenen knoflook
  • 2
    winterwortels
  • 2
    stuks prei
  • 1/4
    knolselderij
  • 3
    laurierblaadjes
  • 2
    kruidnagels
  • 50 g
    vossenbessen
  • 100 g
    zilveruitjes
  • 250 g
    champignons
  • 800 g
    aardappelschijfjes
  • 3
    eieren
  • 500 ml
    room
  • 125 g
    crème fraîche
  • Parmezaanse kaas
  • 1/4
    bos tijm
  • 500 g
    spruitjes
  • 2
    handjes hazelnoten
  • snuf peper
  • snuf zout
  • schepje suiker
  • klontje boter
  1. Snipper de ui en snij twee teentjes knoflook fijn. Zet een pan met olie op het vuur en bak hierin de spekjes aan en fruit de ui en knoflook. Voeg de poulet toe en zet dit aan.
     

  2. Schenk de rode wijn bij de wildstoof en voeg de laurierblaadjes toe, net als de kruidnagel en wat peper. Laat dit 2 uur stoven (Als je geen alcohol wilt gebruiken, kun je ook bouillon gebruiken, maar dan moet het nog een half uur langer garen).
     

  3. Verwarm de oven voor op 150°C.
     

  4. Leg de aardappelschijfjes in een ovenschaal. Klop de eieren los met een snuf zout, en voeg de room en crème fraîche toe. Ris de tijmblaadjes en doe dit bij het roommengsel, dat je vervolgens goed mengt en over de aardappelschijfjes giet. Rasp er Parmezaan overheen zodat je straks een lekker korstje krijgt. Dit kan 30min in de oven.
     

  5. Maak de spruitjes schoon door de kontjes en buitenste blaadjes er vanaf te halen. Bak ze aan in een klontje boter. Hak de hazelnoten en doe dit bij de spruiten als die al even hebben gebakken.
     

  6. Snij de wortel en prei in kleine blokjes, net als de knolselderij, die je nog even schilt. Als de stoof anderhalf uur op heeft gestaan, roer je de groenten door de wildstoof en laat dit 15 minuten garen.
     

  7. Snij de champignons in tweeën en bak dit in wat olie. Doe dit vervolgens met de zilveruitjes en vossenbessen bij de stoof. Roer voorzichtig, zodat de bessen zoveel mogelijk heel blijven. Voeg ook wat zout, peper en een schepje suiker toe.
     

  8. Serveer de gerechten apart in schalen en maak de stoof af met een takje rozemarijn er bovenop.

  9. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.