Komkommersoep

culinair expert
Alain Caron
Recept met komkommer (57)
4 min
Gerecht
Vegetarisch
Bereidingstijd
0-30 minuten
Menu
Voor- en bijgerecht
Gemiddelde waardering
14 personen
Culinair expert Alain Caron is in het Brabantse Boekel waar hij groentekweker René Tielemans bezoekt. Hij heeft een gigantische kas die op een duurzame manier energie genereert en creëert voor de kweek van komkommers. Alain is benieuwd hoe een komkommer groeit, waarom-ie toch altijd apart in een plasticje zit en hoe biologische bestrijding werkt. En daarnaast is hij natuurlijk benieuwd hoe de komkommers smaken, zodat hij er op zijn beurt een bijzonder gerecht mee kan maken.
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • 3 el
    olijfolie extra vierge
  • 2
    komkommers
  • 10 blaadjes
    basilicum (bewaar ook wat voor de decoratie)
  • 5 takjes
    dille (bewaar 2 takjes extra voor de decoratie)
  • klein bosje peterselie
  • 10 blaadjes
    munt
  • 1/2
    ui, gepeld en in klein blokjes gesneden ter decoratie
  • sap van een halve citroen
  • sap van een sinaasappel
  • 1/2
    venkel, in grove stukken gesneden
  • zout en peper
  • Voor het brood
    4 sneetjes
    maïsbrood
  • 150 g
    mascarpone
  • wat geraspte citroen
  • wat geraspte sinaasappel
  • 1
    klein teentje knoflook
  • 1
    mespunt gember poeder
  • zout en peper
  • 4 plakken
    Hollandse kaas (maak 20 ringen uitgesneden met een ringvorm in dezelfde maat als de komkommer)
  • 1,5
    komkommer, in ringen van 2 mm gesneden

Bereiding

  1. 1

    Mix alle ingrediënten en doe ze door een fijne zeef en bewaar het in de koelkast.

  2. 2

    Hak de twee komkommers fijn in blokjes

  3. 3

    Meng de fijne blokjes komkommer en uien, bewaar ze.

  4. 4

    Doe de hoeveelheid van 2 komkommers zonder schil met het brood, de basilicum, de peterselie, de munt, de venkel en de dille in een kom en pureer dit.  Bewaar 1 halve komkommer met schil in kleine blokjes gesneden voor de garnituur in de soep.

  5. 5

    Meng de mascarpone met de rasp van de citroen en sinaasappel, zout, peper, de fijn gehakte knoflook, de gember, een 1 eetlepel olijfolie extra vierge.

  6. 6

    Smeer de boterham met het mascarpone mengsel.

  7. 7

    Doe om en om de komkommer en de kaas erop als een roos.

  8. 8

    Doe wat kruiden er op. Server op een kleine borden.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!