Kookkunst salade met cocktail

chef-kok
Alain Caron
sommelier
Lendl Mijnhijmer
Kookkunst salade met cocktail (164)
Gerecht
Bereidingstijd
0-30 minuten
Menu
Voor- en bijgerecht
Gemiddelde waardering
11 personen

Het aftellen naar Kerstmis is begonnen! Culinair specialist Alain Caron en sommelier Lendl Mijnhijmer ontmoeten fooddesigners Jennifer Foster en Lianne Koster in Amsterdam. De dames geloven dat eten meer is dan een primaire levensbehoefte. Want eten doe je allereerst: met je ogen. Ze maken een low-budget feestmaal, uitgaande van ingrediënten die de Voedselbank rond Kerst uitdeelt. Hierbij geven ze praktische tips voor het feestelijk opmaken van een bord, óók lowbudget. Alain blijft niet toekijken maar maakt natuurlijk ook iets lekkers en Lendl creëert een feestelijke cocktail.

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
1
  • Ingrediënten voor salade
    1
    kleine biet
  • 2
    plakken oranje kaas
  • 2
    plakken gele kaas
  • enkele radijsjes
  • 1
    appel
  • 4 et
    olijfolie extra vierge
  • 1
    citroen
  • enkele slablaadjes
  • peper en zout
  • Ingrediënten voor cocktail Cariño
    50 ml
    rum (8 jaar)
  • 5 ml
    gele chartreuse
  • 30 ml
    Griekse yoghurt
  • 20 ml
    vanille siroop (eventueel van hergebruikte vanillestokjes)
  • 10 ml verse citroensap (dat overblijft na het koken)
  • nootmuskaat
  1. 1

    Maak eerste de salade. Kook het schoongemaakte bietje en snij het dan in ringen van 1 mm dik en 4 centimeter breed. Maak met een metalen ring of andere ronde vorm van elke kaas vijf cirkels van 1 mm dik en 4 centimeter breed. Maak ook 10 grotere ringen van ongeveer 1 mm dik. 

  2. 2

    Snij de appel in plakjes van 1 mm. Haal hier 8 cirkels uit van 1 mm dik. Snij de radijsjes in dunne ringen. 

  3. 3

    Serveer het op een bord waarbij je eerst de kaas in het midden van het bord legt, vervolgens daarop de andere kleur kaas, daaromheen de appel cirkels en als laatste de bietjes en de radijsringen. Bestrooi met wat peper en zout, olijfolie en citroensap. Leg aan de zijkant wat slablaadjes.

  4. 4

    Dan de cocktail. Meng alle ingrediënten in een shaker gevuld met ijs. Schenk het met een vergiet uit in een cocktailglas. Rasp er nootmuskaat overheen.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!