Recept: Kookkunst salade met cocktail

8 december 2017
Waardeer: 
(Totaal: 7 stemmen)
Stilstaand beeld van Kookkunst salade met cocktail
Het aftellen naar Kerstmis is begonnen! Culinair specialist Alain Caron en sommelier Lendl Mijnhijmer ontmoeten fooddesigners Jennifer Foster en Lianne Koster in Amsterdam. De dames geloven dat eten meer is dan een primaire levensbehoefte. Want eten doe je allereerst: met je ogen. Ze maken een low-budget feestmaal, uitgaande van ingrediënten die de Voedselbank rond Kerst uitdeelt. Hierbij geven ze praktische tips voor het feestelijk opmaken van een bord, óók lowbudget. Alain blijft niet toekijken maar maakt natuurlijk ook iets lekkers en Lendl creëert een feestelijke cocktail.
1 persoon

Ingrediënten voor Kookkunst salade met cocktail

Ingrediënten voor salade:

  • 1 kleine biet
  • 2 plakken oranje kaas
  • 2 plakken gele kaas
  • enkele radijsjes
  • 1 appel
  • 4 et olijfolie extra vierge
  • 1 citroen
  • enkele slablaadjes
  • peper en zout

Ingrediënten voor cocktail Cariño:

  • 50 ml rum (8 jaar)
  • 5 ml gele chartreuse
  • 30 ml griekse yoghurt
  • 20 ml vanille siroop (eventueel van hergebruikte vanillestokjes)
  • 10 ml verse citroensap (dat overblijft na het koken)
  • nootmuskaat

*De bereiding van dit recept op tv kan iets afwijken van deze omschrijving.

Aan de slag

  1. 1

    Maak eerste de salade. Kook het schoongemaakte bietje en snij het dan in ringen van 1 mm dik en 4 centimeter breed. Maak met een metalen ring of andere ronde vorm van elke kaas vijf cirkels van 1 mm dik en 4 centimeter breed. Maak ook 10 grotere ringen van ongeveer 1 mm dik. 

  2. 2

    Snij de appel in plakjes van 1 mm. Haal hier 8 cirkels uit van 1 mm dik. Snij de radijsjes in dunne ringen. 

  3. 3

    Serveer het op een bord waarbij je eerst de kaas in het midden van het bord legt, vervolgens daarop de andere kleur kaas, daaromheen de appel cirkels en als laatste de bietjes en de radijsringen. Bestrooi met wat peper en zout, olijfolie en citroensap. Leg aan de zijkant wat slablaadjes.

  4. 4

    Dan de cocktail. Meng alle ingrediënten in een shaker gevuld met ijs. Schenk het met een vergiet uit in een cocktailglas. Rasp er nootmuskaat overheen.

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter