8 minuten

Oerbrood met tomatensalsa en burrata

Chef-kok Sharon de Miranda maakt een uitgebreide lunch met een stevig oerbroodje. Belegd met zelfgemaakte tomatensalsa, burrata én zelfgemaakte zoete basilicumroomkaas. Ze maakt het af met een frisse watermeloen batido. Dat zal smaken!

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 60 minuten
Menu Lunch

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor het oerbrood met tomatensalsa en burrata
    2
    bollen burrata
  • 60 g
    ongebrande noten
  • 100 g
    rucola
  • 4
    radijsjes
  • 1
    oerbrood
  • 6
    rijpe tomaten
  • 1
    rode ui
  • 1 el
    kappertjes
  • 3
    tenen knoflook
  • 1
    bosje platte peterselie
  • 1
    groene peper
  • 1
    limoen
  • olijfolie extra virgin
  • Voor de basilicumroomkaas
    1
    bosje basilicum
  • 1 el
    sinaasappelsap
  • zout
  • 200 g
    roomkaas
  • 1 tl
    honing
  • Voor de watermeloen batido (4 pers)
    1/2
    watermeloen
  • 2 bekers
    melk
  • 1 beker
    ijsblokjes
  • 2 el
    suiker
  • Benodigdheden
    blender
  • mandoline
  1. Plisseer de tomaten door ze licht in te snijden met een kruisje, ze daarna kort onder te dompelen in kokend water en vervolgens snel in koud water te leggen. Hierdoor kun je makkelijk het velletje verwijderen. Snij de geplisseerde tomaten in blokjes.

  2. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de ongebrande noten ongeveer 3 minuten op middelhoog vuur. Verwijder de noten uit de pan en laat ze afkoelen op een bord. Hak vervolgens de noten grof.

  3. Snipper de ui, hak de kappertjes en peterselie met 2 tenen knoflook fijn. Snijd de groene peper fijn. Meng alles door de tomatenblokjes en breng het op smaak met het sap van een limoen, ongeveer 3 el olijfolie en wat zout.

  4. Mix het bosje basilicum met een eetlepel sinaasappelsap, een theelepel honing en een snufje zout in een blender. Doe dit zo fijn mogelijk. Druk het mengsel vervolgens door de zeef, zodat het extra fijn is.

  5. Vervolgens meng je de pulp en het sap van het basilicum door de roomkaas. Spatel het goed door elkaar. Laat het opstijven in de koelkast voor ongeveer 20 minuten.

  6. Snijd 4 plakken oerbrood af en verhit de koekenpan op middelhoog vuur. Doe een scheutje olijfolie in de koekenpan en bak hierin de 4 plakken goudbruin krokant. Als de plakken oerbrood zijn afgebakken, smeer je met een teentje knoflook een dun laagje over het getoaste brood.

  7. Nu gaan we verder met het opbouwen van het broodje. Als eerste plaats je het getoaste brood op het bord, vervolgens wat op smaak gemaakte tomatenblokjes en daar bovenop leg je een halve bol burrata.

  8. Strooi er wat geroosterde noten overheen, plaats op de zijkant van het broodje en het bord een bolletje van de basilicum roomkaas. Maak het ten slotte af met wat druppeltjes olijfolie en eventueel nog met peper en zout naar smaak. Snijd met de radijsjes zo dun mogelijk met de mandoline en verdeel deze over de 4 borden.

  9. En dan nu de watermeloen batido. Snijd de watermeloen in kleinere stukjes en doe alles in een blender. Voeg daar twee bekers melk, ijsblokjes en suiker aan toe. Mix dit tot een heerlijke batido!

  10. Geniet van je broodje met tomatensalsa en burrata!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Elke week zo'n lekker recept maken?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Surinaamse kerrie runderstoof met fonio van onze chefkok Sharon de Miranda