Poké bowl met sticky tempeh, groentes én sriracha mayonaise
Wat een lekker kommetje! Onze chef-kok Jetske van den Elsen maakt een poké bowl vol kleur en smaak. Sticky tempeh, krokante kikkererwten, bomvol groentes, zelfgemaakte gefermenteerde bloemkool en sriracha mayonaise. Dit wil je maken!
Recept
Kookmodus
Zet de kookstand aan om te voorkomen dat je scherm dimt of uitgaat.
Ingrediënten
-
Voor de rijst;180 grsushi rijst
-
200 mlwater
-
•sushi azijn
-
Voor de pompoenblokjes;250 grpompoenblokjes
-
•zakje taco mix kruiden
-
•agavesiroop
-
•zout
-
•olie
-
Voor de kikkererwten;130 gruitgelekte kikkererwten
-
•olie
-
•zout
-
Voor de tempeh;150 grtempeh in blokjes
-
1 elolie
-
1 tlknoflookpoeder
-
1 tluienpoeder
-
•flinke scheut ketjap manis
-
Voor de srirachamayonaise;•srirachasaus
-
2 elJapanse of gewone mayonaise
-
1 elsushi azijn
-
1 elsojasaus
-
•zout
-
Voor de toppings;•gefermenteerde bloemkool of jalapeños
-
•snackkomkommer
-
•klein blikje maïs
-
2gekookte bietjes
-
•furikake of sesamzaadjes
-
Voor de gefermenteerde bloemkool;1 tlmosterzaad
-
1 tlvenkelzaad
-
1 tlpul biber
-
4pimentkorrels
-
1jeneverblad
-
3jeneverbesjes
-
•handje verse dille
-
•zeezout
-
•optioneel bietensap voor kleur
-
•kleine bloemkool
-
Verwarm de oven voor op 210 graden. Meng de pompoenblokjes in het zout, de olie, de agavesiroop en taco mix kruiden. Leg dit op een bakplaat met bakpapier, laat wat ruimte ernaast over.
-
Giet de kikkererwten af en spoel het af. Laat dit uitlekken op een theedoek, hoe droger de kikkererwten hoe krokanter ze worden. Meng dit met een beetje olie en zout en leg ze naast de pompoenblokjes op de bakplaat. Ze kunnen ook in de airfryer, dan worden ze wat knapperiger.
-
Meng de tempeh in een kom met zeezout, de knoflook en uienpoeder en wat olie. Leg dit ook op de bakplaat en doe alles op de bakplaat in de oven voor 30 tot 40 minuten.
-
Meng alle ingrediënten voor de srirachamayonaise, als er gewone mayonaise wordt gebruikt dan kan er maggi bij voor de extra smaak.
-
Was de rijst goed schoon met koud water in een zeef, totdat al het zetmeel eraf is en het water helder kleurt. Laat het dan even 20 minuten in schoon water staan. Breng dan aan de kook met de deksel erop en zet daarna op een lage stand voor 12 minuten. Kijk of het water helemaal is opgenomen, zo niet laat nog even met de deksel verder koken.
-
Als al het water verdampt is haal de pan van het fornuis, laat de deksel op de pan en laat even verder stomen. Als de rijst gaar is giet er wat sushi azijn over en schep goed door. Doe deksel dan terug op de pan.
-
Zet een weckpot of een andere luchtdichte pot op de weegschaal en druk op tare. Vul de pot met bloemkoolroosjes en met water. Dit gewicht deel je door 100 en dan keer 3. Dit getal is de hoeveelheid gram zeezout die je moet toevoegen. Giet het water weer af en meng dit apart met het zout, totdat het zout is opgelost. Doe het zoute water weer bij de bloemkool met de andere specerijen.
-
Doe op de pot een bewaarzakje met een elastiekje eromheen. Doe hier een beetje water op, hierdoor maak je zelf een waterslot. De lucht kan eruit, maar de bacteriën die je niet wilt blijven zo buiten.
-
Snijd de bieten in blokjes en de snackkomkommer in plakjes.
-
Als de pompoenblokjes, kikkererwten en tempeh uit de oven kan de tempeh wat meer op smaak gemaakt worden. Verwarm een flinke scheut ketjap manis en sriracha in een koekenpan, totdat dit mengsel borrelt. Doe dan de tempeh erbij en zorg ervoor dat alles bedekt wordt met de saus, bak dit kort.
-
Leg wat rijst op een diep bord en leg dan de rest van de ingrediënten erop. Maak het af met de furikake of sesamzaadjes en de zelfgemaakte srirachamayonaise.
- Geniet van je zelfgemaakte poké bowl!