Recept bij het item van Berkshire varkens

chef-kok
Leon Mazairac
Recept bij Birkshire varkens (92)
4 min
Gerecht
Vlees
Bereidingstijd
0-30 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
11 personen

Chef-kok Leon Mazairac ontmoet in het Brabantse Oirschot de bijzondere dierenarts Kees Scheepens. Hij werkt jaren als dierenarts in de varkensindustrie, ook tijdens de varkenspest in 1997-1998. Als het doden van pasgeboren biggen tot zijn dagelijkse werk gaat horen, knapt er iets bij hem. Hij gooit het roer om en start in 2002 met het houden van Berkshire-varkens. Op zijn boerderij in Oirschot leven de varkens het hele jaar rond buiten, op hun zogenaamde 'camping'. Ze hebben alle ruimte om te spelen en om modderbaden te nemen. 'Mijn missie is om het varken te emanciperen. Ik wil mensen bewustmaken van de waarde van het dier.'

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • 100 g
    buikspek
  • 2
    dikke tomahawks van het Berkshire-varken
  • 1
    teen knoflook
  • 10
    asperges
  • 1 dl
    room
  • peper en zout
  1. 1

    Schil de asperges en snij ze schuin.

  2. 2

    Maak van de schillen een bouillon.

  3. 3

    Bak het spek uit in een hoge pan.

  4. 4

    Bak in dat vet de asperges kort aan.

  5. 5

    Blus af met de bouillon en room en kook het in.

  6. 6

    Hak het reeds gebakken spek goed fijn.

  7. 7

    Bak de tomahawk steaks kort op hoog vuur in eigen vet.

  8. 8

    Kruid met peper en zout.

  9. 9

    En gaar langzaam door tot het vlees rosé is. (Dat kan bij dit vlees.)

  10. 10

    Serveer de fricassee met daarop het Berkshire-vlees.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!