Recept bij het item van Berkshire varkens
Chef-kok Leon Mazairac ontmoet in het Brabantse Oirschot de bijzondere dierenarts Kees Scheepens. Hij werkt jaren als dierenarts in de varkensindustrie, ook tijdens de varkenspest in 1997-1998. Als het doden van pasgeboren biggen tot zijn dagelijkse werk gaat horen, knapt er iets bij hem. Hij gooit het roer om en start in 2002 met het houden van Berkshire-varkens. Op zijn boerderij in Oirschot leven de varkens het hele jaar rond buiten, op hun zogenaamde 'camping'. Ze hebben alle ruimte om te spelen en om modderbaden te nemen. 'Mijn missie is om het varken te emanciperen. Ik wil mensen bewustmaken van de waarde van het dier.'
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
100 gbuikspek
-
2dikke tomahawks van het Berkshire-varken
-
1teen knoflook
-
10asperges
-
1 dlroom
-
•peper en zout
-
Schil de asperges en snij ze schuin.
-
Maak van de schillen een bouillon.
-
Bak het spek uit in een hoge pan.
-
Bak in dat vet de asperges kort aan.
-
Blus af met de bouillon en room en kook het in.
-
Hak het reeds gebakken spek goed fijn.
-
Bak de tomahawk steaks kort op hoog vuur in eigen vet.
-
Kruid met peper en zout.
-
En gaar langzaam door tot het vlees rosé is. (Dat kan bij dit vlees.)
-
Serveer de fricassee met daarop het Berkshire-vlees.
- Eet smakelijk!