4 minuten

Feestelijke Franse kip met rode kool en bierjus

Dit feestelijke Franse kipgerecht van chef-kok Alain is rijk, warm en vol winterse smaken. Bij een brouwerij in Amsterdam waar bijzondere bieren worden gemaakt, maakt hij malse kippendij met truffel en paddenstoelen, frisse rode kool, appel en een diepe rode wijn-portjus. Het perfecte hoofdgerecht voor een sfeervol kerstdiner á la Alain!

Gerecht Vlees
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Kookmodus

Zet de kookstand aan om te voorkomen dat je scherm dimt of uitgaat.

Ingrediënten

-
Aantal personen 6
+
  • voor de kip
    100 ml
    eisbock of een ander zwaar donker bier
  • 180 gr
    roomboter
  • 1 tl
    gemalen paddenstoelenpoeder
  • 2 el
    truffeltapenade
  • eventueel truffel voor garnering
  • 2
    kippen van 1,5 kilo
  • zout en peper
  • voor de jus
    1 l
    mix van kippenbouillon en kalfsbouillon
  • 55 gr
    boter
  • 1
    glas rode wijn
  • 1
    glaasje port
  • verse gember
  • jeneverbes
  • laurierblad
  • peterselie
  • kruidnagel
  • tijm
  • voor bij de kip
    18
    kleine aardappelen
  • 1 kg
    biologische rode kool
  • 4 el
    olijfolie
  • 4
    grote king boleten
  • 2
    rode uien
  • 3
    appels
  • tijm
  1. Verwarm kalfs- of kippenbouillon met port en rode wijn. Voeg gember, kruidnagel, jeneverbes, tijm, laurier en peterselie toe en laat het inkoken zodat de smaken goed trekken. Zeef daarna de specerijen eruit.

  2. Laat bij de poelier alle delen van de kip in losse stukken snijden zodat je poten dijen en filets hebt. Laat de poelier ook de botjes uit de kippendijen verwijderen.

  3. Schil de aardappelen en snijd de uiteinden iets af. Vorm ze vervolgens tot een mooie, gelijkmatige ovale vorm door ze voorzichtig rond te draaien en kleine schijfjes weg te snijden. Kook de aardappelen daarna 15 minuten in gezouten water en giet ze af.

  4. Schil de rode uien, halveer ze en snijd ze in partjes zodat ze op bloemblaadjes lijken. Bak de ui kort om het scherpe randje te verwijderen. Snijd de boleten vervolgens in kleine blokjes en bak ze in twee eetlepels olijfolie met zout en peper. Tourneer de appels en bak ze daarna tien minuten in de boter.

  5. Leg de kippendijen tussen twee stukken plastic en sla ze plat met een deegroller of pan. Kruid de binnenkant met zout, peper, paddenstoelenpoeder en truffeltapenade. Rol het strak op en bind ze vast met 2–3 stukjes touw. 

  6. Bak alle stukken kip in een grote pan met boter tot ze goudbruin zijn en zet ze daarna nog 20 minuten in de oven op 160 graden.

  7. Laat de eisbock koken totdat het bier bijna is ingekookt tot een soort karamel. Voeg daarna de jusbasis toe en roer tot slot de boter erdoor.

  8. Snijd de boleten in kleine blokjes en bak ze in twee eetlepels olijfolie met zout en peper. Doe de kool in een pan met een deciliter witte wijn en laat dit twintig minuten zacht koken.

  9. Haal de touwtjes van de kippendijen en snijd de dijen in stukken van ongeveer drie centimeter. Neem een grote schaal en leg de rode kool erin, druk deze iets plat en breng op smaak met zout en peper. Leg de kip erop met de jus en de gesneden rode uien, leg de aardappelen en appels er mooi bij, voeg wat tijm toe en sprenkel de saus eroverheen. Maak het geheel eventueel af met geraspte truffel.

  10. Geniet samen van het kerstdiner!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Elke week zo'n lekker recept maken?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Vijgen taartje met sinaasappel mascarpone-kwark crème