Recept: Runderribben

2 september 2019
Waardeer: 
(Totaal: 2 stemmen)
Stilstaand beeld van Runderribben

Het hart van chef-kok Ramon Brugman gaat sneller kloppen zodra hij weer buiten achter zijn barbecue kan staan, maar vandaag gaat hij nog een stapje verder. Voordat de runderribben op de barbecue komen te liggen, bereidt hij ze voor op een wel hele speciale manier...

4 personen

Ingrediënten voor Runderribben

Ingrediënten voor het vlees

  • 2 flinke runderribben (short ribs)
  • 2 tenen knoflook
  • 5 takken tijm
  • Zout en peper

Ingrediënten bbq saus

  • 2 uien
  • 1 teen knoflook
  • 1 el boter
  • 4 el appelciderazijn
  • 1 el lichtbruine basterdsuiker
  • 1 el chilipoeder
  • 1 citroen
  • 1 el mosterd
  • 200 ml ketchup
  • Zout en peper

 

*De bereiding van dit gerecht kan iets afwijken van de bereiding op tv.

Ingrediënten gegrilde aardappelen

  • 4 grote vastkokende aardappelen
  • 2 tenen knoflook
  • Tijm
  • Rozemarijn
  • Olijfolie
  • Zout en peper

Ingrediënten mais/avocado salade

  • 1 blikje mais
  • 1 avocado
  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • ½ komkommer
  • 1 bakje cherrytomaatjes
  • 1/2 bos koriander
  • 1 limoen
  • Olijfolie
  • Zout en peper

 

Aan de slag

  1. 1

    Haal het vliesje van het vlees af en breng het vlees op smaak met zout, de knoflook, tijm en lekker wat peper.

  2. 2

    Doe het vlees in een zip bag en dompel deze onder in een bak met water. Zo zorg je ervoor dat het lucht uit de zak ontsnapt. Zet vervolgens het sous vide apparaat aan op 74 graden. Dan gaar je het vlees 20 uur op deze temperatuur.

  3. 3

    Schroei daarna het vlees dicht op een hete bbq en geeft het wat rook smaak mee.

  4. 4

    Voor de BBQ saus. Snij de ui en knoflook en zet aan mijn de klont boter. Voeg de chilipoeder toe en blus het af met de azijn.

  5. 5

    Voeg nu de rest van de ingrediënten toe en breng aan de kook. Als het kookt kan het vuur uit en kan de saus afkoelen. Zodra de bbq saus is afgekoeld breng je het nog op smaak met zout en peper.

  6. 6

    Was de aardappel en snij hem in plakken van ongeveer 1 cm dik.

  7. 7

    Kneus de knoflook en hak de kruiden grof. Doe alles in een mengkom en laat het 120 minuten marineren.

  8. 8

    Leg de aardappelen op de bbq en gril ze even aan. Leg ze naar de koude kant en doe de deksel erop. Gril ze ongeveer 10 minuten.  Check goed of ze gaar zijn.

  9. 9

    Voor de salade snij je de ui, komkommer en avocado in blokjes. Snij de knoflook fijn, de tomaatjes door de midden en giet het blikje mais af. Hak de koriander en meng alles goed door elkaar. Breng op smaak met sap van de limoen, een scheut olijfolie en wat zout en peper.

Eet smakelijk!