Sharons ayaka
Chef-kok Sharon de Miranda tovert een cadeautje op je bord. Ze maakt ayaka, kleine deegpakketjes die gevuld zijn met kip en opgerold worden in bananenblad. Sharon kent het gerecht van Curaçao, waar het vaak bij feestdagen op tafel staat. Ayaka zijn lekker bij lunch of diner of als tussendoortje.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 8-
Ingrediënten voor de vulling300 gkipfilet
-
1 elgedroogde oregano
-
2tomaten
-
1ui
-
1teentjes knoflook
-
1 elkappertjes
-
2 elaugurk (in blokjes)
-
4 elzilveruitjes
-
8pruimen
-
•handje pitloze groene olijven
-
2 elrozijnen
-
100 gcashewnoten
-
1groene paprika
-
1bosje selderij
-
2 eltomatenpuree
-
1bouillonblokje
-
1Spaanse peper
-
4 elketjap manis
-
1 tlkomijnpoeder
-
1 tlkorianderpoeder
-
16bananenbladeren
-
•olijfolie
-
Ingrediënten voor de deeg3kopjes maismeel
-
3kopjes water
-
3kopjes melk
-
1 tlkomijnpoeder
-
6 elgeraspte oude kaas
-
•roomboter
-
•zout
-
Begin met het deeg. Plaats het water en de melk in een pan met wat zout en maak het warm (niet aan de kook).
-
Als het goed warm is, roer je 1 eetlepel maismeel eraan toe. Roer het met een garde goed door. Al roerend meng je de rest van het maismeel erdoor. Roer het goed door. Verwijder de pan van het vuur en voeg er een klontje roomboter aan toe en roer de geraspte kaas erdoor.
-
Laat het pannetje even afkoelen en begin met de vulling.
Verwijder de harde midden stelen van de bananen bladeren en kook de bananenbladeren in ruim water ongeveer in 15 minuten zacht. Laat de gekookte bladeren op een keukendoek afkoelen.
-
Kook de kipfilets gaar. En snij ondertussen de tomaten, snipper het uitje, hak de Spaanse peper en de knoflook fijn. En snij de paprika in blokjes. Fruit deze ingrediënten in een wok met een scheutje olie.
-
Als de kip gaar is, laat je het afkoelen totdat je de kip kunt uitpluizen. Bak de kip vervolgens mee met de overige ingrediënten.
-
Dan voeg je de specerijen en de tomatenpuree eraan toe. Roer dit goed door en blus het af met de ketjap.
-
Snij de pruimen door vieren en roer dit samen de kappertjes, augurken, zilveruitjes en de rozijnen door het kipmengsel. Verkruimel het bouillonblokje erdoor en laat dit nog 2 minuten op een laag vuurtje bakken.
-
Snij de selderij fijn voeg dit eraan toe samen met de cashewnoten en verwijder de pan van het vuur
-
Smeer een bananenblad in met olijfolie en smeer er daarna wat deeg op met een spatel, plaats hierop wat van de vulling en wat jus. Dan vouw je het bananenblad en plaats deze weer op een ander bananenblad. Ook deze vouw je dicht ( net als een zakdoek ) en dan bindt je het met wat slagerstouw goed vast. Deze handeling herhaal je tot dat alles op is.
-
Plaats een ruime pan met water op het vuur met een azijn en een snufje zout. En ook de ayakas 1 uur in het gekookte water. Haal de Ayakas uit de pan en laat ze goed uitlekker voordat je ze uitserveert.
- Eet smakelijk!