Varkenskarbonade

Culinair expert Alain Caron is in het uiterste puntje van de provincie Groningen, vlakbij de wadden waar Petra en Edwin Spa Bonte Bentheimer varkens houden. De varkens lopen er het hele jaar door in de wei en hebben er een fijne modderpoel tot hun beschikking. Hoewel Petra en Edwin dol zijn op hun dieren, besloten zij toch er hun brood mee te gaan verdienen en het vlees ervan voor consumptie aan te bieden. Edwin is ook begonnen om zelf salami te maken. Dit keer krijgt Edwin daarbij hulp van Alain. Omdat de salami nog lange tijd moet rijpen, maakt Alain met een mooi stuk varkenskarbonade een heerlijk gerecht.

Gerecht Vlees
Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 2
    varkenskarbonade
  • 2 el
    olijfolie
  • Voor de warme salade
    4
    kleine bosuien
  • 1
    kleine venkel
  • 1
    grote bosui
  • 200 g
    kerstomaten
  • rasp van een halve limoen
  • Voor de saus
    2 el
    olijfolie
  • 1 tl
    balsamico azijn
  • 2 el
    mosterd
  • 4
    takken saffraan
  1. Bak de karbonade ongeveer drie minuten rosé, breng op smaak met zout en peper in warme olie. 

  2. Snij het vlees van het bot en maak er kleine reepjes van. 

  3. Doe in dezelfde pan twee eetlepels olijfolie en bak eerst de uien ongeveer 1 minuut.  

  4. Doe dan de venkel en tomaat erbij, samen met de rasp van de limoen en bak het nog eens 1 minuut. 

  5. Doe alles door een zeef en bewaar de jus die eruit komt. 

  6. Stop de jus in een pan en doe daar twee eetlepels balsamico olie en mosterd bij en laat het warm worden. 

  7. Breng het op smaak met wat zout en peper. Als de saus te dik wordt doe er dan wat warm water bij. 

  8. Doe de warme salade op het midden van de borden en leg wat stukjes karbonade op de salade. Serveer direct. 

  9. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.