Yufka rolletjes van Leidse kaas
Culinair schrijver Nadia Zerouali gaat kaas maken. Zij doet dat in het Zuid-Hollandse Warmond bij kaasboer Theo Warmerdam, die al als de twaalfde generatie in de familie boeren-Leidse kaas maakt. Dat is kaas met komijnzaad, ook wel 'pitjeskaas'. Theo maakt de kaas en roomboter van de melk van zijn Groningse blaarkopkoeien, een niet veel voorkomend koeienras in Nederland. Hij laat Nadia alles zien en zij maakt op haar beurt iets lekkers met de Leidse kaas en de boter.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
100 g(verse boeren) roomboter
-
2teentjes verse knoflook
-
•2-3 takjes verse oregano
-
250 ggeraspte Leidse sleutelkaas
-
150 ggeraspte rode bietjes (rauw)
-
•peper en zout
-
1pak yufka deeg (of filoodeeg, koelvers bij Turkse super)
-
•groene sla (little gem of kropsla)
-
2 dl(verse boeren) karnemelk
-
Verwarm de oven voor op 220 graden
-
Smelt de boter. Pel en rasp de knoflook fijn. Rits de blaadjes van de takjes oregano en snij fijn.
-
Meng in een kom de bietjes met 200 g van de geraspte kaas, de knoflook, 2/3 van de oregano en naar smaak wat peper en zout.
-
Leg een velletje yufkadeeg met de brede kant voor je op het aanrecht, bestrijk aan beide kanten lichtjes met wat gesmolten boter, verdeel over de lengte wat van de bietjes-kaasvulling en rol redelijk strak op.
-
Leg het rolletje op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak de rest van de rolletjes op dezelfde manier. De rest van het deeg kan evt. een paar dagen in de koelkast of tijd in de diepvries bewaard worden tot een volgend gebruik.
-
Bestrooi de rolletjes op de bakplaat met de rest van de geraspte kaas en laat in het midden van de hete oven in ca. 10 minuten goudbruin en knapperig worden. Serveer warm.
-
Haal de sla blaadjes los, was en droog ze. Roer een romige dressing van de karnemelk en naar smaak wat peper, zout en oregano. Voeg naar smaak eventueel nog extra olijfolie toe.
-
Serveer de rolletjes met de salade.
- Eet smakelijk!