Recept: Zeetong en hazelnoten op Texel

10 november 2017
Waardeer: 
(Totaal: 4 stemmen)
Stilstaand beeld van Zeetong en hazelnoten op Texel
Oud-docent en muzikant Jaap Dros plant op Texel tweehonderd hazelaars. Dat is nu 25 jaar geleden en inmiddels raapt Jaap daar grote hoeveelheden hazelnoten van. Wat hij zelf kan verkopen, raapt hij op, de rest laat hij liggen. Zo wordt het weer teruggegeven aan de natuur... en stiekem ook omdat hij een beetje een luie teler is. Chef-kok Léon Mazairac bezoekt hem op Texel en maakt met de hazelnoten een gerecht voor Jaap.
4 personen

Ingrediënten voor Zeetong en hazelnoten op Texel

  • 2 grote zeetongen
  • 200 g geklaarde boter
  • 100 g beurre noisette
  • bosje peterselie
  • 200 g hazelnoten
  • 1 citroen
  • peper en zout
  • 1 k vastkokende aardappels
  • bloem

*De bereiding van dit recept op tv kan iets afwijken van deze omschrijving. 

 

Aan de slag

  1. 1

    Schil de aardappels en maak er kleine tonnetjes van. Kook ze gaar.
     

  2. 2

    Hak de kruiden fijn. Hak de hazelnoten en doe ze bij de Beurre Noisette.

  3. 3

    Kruid de zeetong (zonder vel) met peper en zout. Haal kort aan beide kanten door de bloem.

     

  4. 4

    Bak in de boter mooi goudbruin en overgiet met de hazelnoten in de beurre noisette. Laat nog even doorgaren tot de vis net tot de graat gaar is.

     

  5. 5

    Bak de aardappeltjes even kort op met wat gehakte kruiden. Werk af met een citroentje.

  6. 6

    Serveer op een grote schaal zoals klassiek gezien een tong werd geserveerd en aan tafel gefileerd. Laat je desnoods begeleiden door Jaap op gitaar :-)

     

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter