Zeetong en hazelnoten op Texel

chef-kok
Leon Mazairac
Zeetong en hazelnoten op Texel (144)
Gerecht
Vis
Bereidingstijd
0-30 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
5 personen

Oud-docent en muzikant Jaap Dros plant op Texel tweehonderd hazelaars. Dat is nu 25 jaar geleden en inmiddels raapt Jaap daar grote hoeveelheden hazelnoten van. Wat hij zelf kan verkopen, raapt hij op, de rest laat hij liggen. Zo wordt het weer teruggegeven aan de natuur... en stiekem ook omdat hij een beetje een luie teler is. Chef-kok Léon Mazairac bezoekt hem op Texel en maakt met de hazelnoten een gerecht voor Jaap.

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • 2
    grote zeetongen
  • 200 g
    geklaarde boter
  • 100 g
    beurre noisette
  • bosje peterselie
  • 200 g
    hazelnoten
  • 1
    citroen
  • peper en zout
  • 1 k
    vastkokende aardappels
  • bloem
  1. 1

    Schil de aardappels en maak er kleine tonnetjes van. Kook ze gaar.
     

  2. 2

    Hak de kruiden fijn. Hak de hazelnoten en doe ze bij de Beurre Noisette.

  3. 3

    Kruid de zeetong (zonder vel) met peper en zout. Haal kort aan beide kanten door de bloem.

     

  4. 4

    Bak in de boter mooi goudbruin en overgiet met de hazelnoten in de beurre noisette. Laat nog even doorgaren tot de vis net tot de graat gaar is.

     

  5. 5

    Bak de aardappeltjes even kort op met wat gehakte kruiden. Werk af met een citroentje.

  6. 6

    Serveer op een grote schaal zoals klassiek gezien een tong werd geserveerd en aan tafel gefileerd. Laat je desnoods begeleiden door Jaap op gitaar :-)

     

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!