Zoete aardappeltaart
Sharon de Miranda maakt een van haar lievelingsgerechten: een taart van zoete aardappelen. Deze wordt bij festiviteiten veel gegeten in Amerika en heeft wel wat weg van pompoentaart. Bij deze zoete lekkernij maakt ze warme chocolademelk.
Recept
Ingrediënten
-
1 kgzoete aardappel
-
200 mlmelk
-
3eieren
-
1theelepel nootmuskaat
-
1theelepel kaneelpoeder
-
1scheutje rum
-
650 groomboter
-
1pak Kandijkoeken
-
400 groomkaas
-
200 gkristalsuiker
-
1citroen
-
1vanille stokjes
-
Verwarm de oven voor op 175 graden.
-
Schil de aardappels en snij ze in stukken. Kook de aardappels vervolgens gaar.
-
Bekleed de bodem van de taartvorm in met bakpapier. En vet de zijkanen van de taartvorm in met wat roomboter
-
Verhit ondertussen in een pannetje 150 gram boter. En verkruimel de kandijkoeken.
-
Meng de verkruimelde kandijkoeken en de gesmolten boter goed door elkaar. En bedek de gehele bodem met dit mengsel. Verdeel egaal en druk het aan.
-
Giet de zoete aardappels af wanneer ze gaar zijn. Prak de zoete aardappels samen met 350 gram roomboter en de melk met een stamppotstamper.
-
Vervolgens roer je de suiker er door en voeg je 1 voor 1 de eieren toe.
-
Snij het vanille stokje open en voeg de helft van de binnenkant van het stokje toe aan het beslag samen met het nootmuskaat, kaneel en een scheutje rum. Roer het geheel goed door.
-
Giet het beslag op de bodem en bak het in ongeveer 40 min af in de voorverwarmde oven. Laat de taart goed afkoelen voordat je het uitserveert.
-
Voor de topping mix de roomkaas, nog 150 gram roomboter en de poedersuiker op de hoogste stand tot een luchtige crème.
-
Knijp er het sap van 1 citroen in uit en voeg de binnenkant van de andere helft van het vanille stokje erbij roer dit goed door. Verspreid het over de goed afgekoelde taart.
-
Als laatste strooi je er nog wat nootmuskaat over. Eventueel rasp er je wat verse nootmuskaat overheen.
- Eet smakelijk!