24 minuten

Aflevering in het kort

In Sint Pancras hebben Marloes en Jorrit hun huis op een bijzondere en onherkenbare wijze verbouwd. Niet alleen hebben ze het huis volledig duurzaam en gasloos gemaakt, ook hebben ze de 60'er-jarenstijl van het huis omgetoverd naar de door hen zo geliefde 30'er-jarenstijl. Na vijf jaar zelf verbouwen zijn Marloes en Jorrit ware klusexperts geworden. Culinair expert Alain Caron ontmoet in zijn hometown Amsterdam kaasmakers Steven Rifkin en Tina da Rosa. Ze maken geen gewone kaas, maar hebben zich gewaagd aan het maken van plantaardige camembert. Steven: 'We weten allemaal de effecten van zuivel op het klimaat. Ik ben niet lactose-intolerant en geen vegan, maar ik wilde wel iets maken dat beter is voor de wereld, zonder toevoegingen, zonder zuivel. Wij lossen niet iets op, we dragen bij.' Natuurlijk maakt Alain er een lekker gerecht mee. In het Groningse Oldekerk wonen Carla en Erwin met hun twee konijnen, twee minivarkentjes en zo'n 25 tamworth-varkens. Het hobbyboeren is een beetje uit de hand gelopen. Deze opvallende rode of gemberkleurige tamworth-varkens stal je niet zomaar even in je achtertuintje. De 'kindjes' van Carla en Erwin vonden hun gedroomde varkensland in het Gronings Westerkwartier, een natuurgebied op steenworp afstand van hun huis. Hier kunnen ze naar hartenlust wroeten en rollen. De varkens beheren de natuur en ze zijn een aandoenlijke bezienswaardigheid voor passanten.

In deze aflevering

Kijken

Van jaren 60- naar jaren 30-woning

Recepten

Vegan camembert in Amsterdam

Kijken

Tamworth moerasvarkens in Oldekerk