Interieurstylist Theo-Bert Pot gaat aan de slag met een binnenbalkon. Aan de hand van zes simpele tips haalt hij de sfeer van buiten naar binnen en laat hij zien hoe je op duurzame wijze jouw stek kan opleuken tot een heuse Oranjerie. Waar wacht je nog op? Aan de slag.

Theo-Bert Pot tips binnenbalkon

Potje sfeer

Neem een oude tinnen pot en boormachine. Boor rondom allemaal gaten. Zet een kaars in het midden en voilá, volle bak sfeer. Je kan de pot ook ophangen. Of op een bankje plaatsen, zodat je er mooi tegenaan kijkt. Extra tip: je zou hier ook op thema mee aan de slag kunnen, door een vorm te boren van gaatjes.

Je eigen Oranjerie

Kies voor hoge planten, kleur en terracotta potten, zo creëer je het gevoel van een Oranjerie. Je hebt verschillende soorten terracotta potten, de 'ouderwetse' versie met extra versieringen is volgens Theo-Bert het meest sfeervol.

Theo-Bert Pot tips binnenbalkon
Door een mix van oude en nieuwe bloempotten creëer je het effect dat planten extra tot leven komen
Theo-Bert Pot, interieurspecialist
Krukje kringloop

Krukje van de kringloop

Haal wat spullen bij de kringloop. Als je goed speurt vind je altijd wel een pareltje. Dit krukje krijgt een frisse gele kleur. Samen met de terracotta potten creëer je een authentieke sfeer. Maak het krukje vetvrij en verf deze twee keer met krijtverf. Op deze manier krijg je een matte uitstraling met hier en daar nog een kwast-streep. Juist heel passend in het geheel. 

Tip: Wil je met lakverf aan de slag? Dan moet je de ondergrond licht opschuren voordat je 'm gaat verven. Bij de lakversie zou het tafeltje ook buiten kunnen staan, met krijtverf is deze alleen geschikt voor binnen.

Bronsen emmer is goud waard

Ga op zoek naar een oude bronsen emmer. Theo-Bert vindt er één bij de kringloop. De emmer heeft zijn jarenlange sporen nagelaten. Niks meer aan doen dus, behalve een paar mooie siergrassen in zetten. Kind kan de was doen, ideaal!

Theo-Bert Pot tips binnenbalkon
Experimenteer eens met hoge planten, kleur en terracotta potten
Theo-Bert Pot, interieurstylist
Theo-Bert Pot tips binnenbalkon

Potje verven

Geef je terracotta bloempot een likje verf en creëer meteen die extra 'touch' en eigenheid. Theo-Bert gebruikt hiervoor kalk of muurverf. Gebruik geen lak, want deze laat geen vocht door. Wel is het zo dat bij een geschilderde terracotta bloempot lak zichtbaar wordt, maar juist dat vindt Theo-Bert charme hebben, helemaal in de sfeer van een Oranjerie. En gelijk heeft 'ie.

Speel met verhoudingen

Heb je een bloempot van tin met een mooie structuur maar een minder fijne uitstraling? Schilder 'm in een opvallende kleur van binnen én buiten. Op deze manier kan je de pot passend maken voor je interieur en zie je nog steeds die mooie structuur van de bloempot. Belangrijk: kies voor een kleinere plant dan de bloempot zelf, dat lijkt misschien imperfect maar is juist goed. Dat zit zo: als je de binnenzijde mee verft, blijft de kleurverloop vanaf de buitenkant zichtbaar. Een trucje, werkt perfect.

Geschreven door
Puck Overman
Datum