Kluit of geen kluit?
Ga je voor een mooie kerstboom in huis, neem dan niet zomaar de eerste de beste! Er zijn tal van duurzame kwekers zoals BeterBoompje of Duurzame Kerstbomen die bomen met kluit (online) aanbieden met de garantie dat ze weer terug in het bos belanden. Zonder kluit kan ook, dat scheelt in prijs. Kijk dan of de kwekers zelf een boom terugplanten, dan ben je alsnog groen(er) bezig.
Verzorgingstips
Staat 'ie? Denk er dan wel even aan dat een kerstboom enorme dorst krijgt bij jou in huis. Laat hem lekker in zijn pot zitten en zoek een plekje ver weg van de verwarming. Je mag elke dag ruim water geven! Houdt de kluit vochtig en zet er een schaal onder. Zo blijft je vloer droog.
Adopteer een boom
Een kerstboom huren of adopteren kan ook. Milieuvriendelijk initiatief Adopteer een Kerstboom regelt het zo voor je en dat niet alleen. Jouw boom krijgt een nummer zodat je elk jaar dezelfde hebt.
Creatief alternatief!
Voor de creatievelingen onder ons: zie kerst, net als onze interieur-expert Theo-Bert als een groot DIY-project en ga zelf aan de slag. Schik bijvoorbeeld een kerstboeket met prachtige kersttakken, Eucalyptus, Mistletoe en leg daar mooi ingepakte cadeautjes onder. Of maak een speelse kersthanger voor het raam met kransjes, kerstballen en LED-lichtjes. Ga je dan straks aan tafel: vergeet de kerstboom servetten niet!
Lekker nep!
Fake it till you make it! Jarenlang dezelfde kerstboom gebruiken is duurzaam, maar elk jaar een plastic kunstboom opzetten werkt ook. Milieu Centraal deed onderzoek, wat is nou groener: nep of naald? Niemand weet het eigenlijk. Ga je voor een mooie nepper? Stof hem lekker af en laat hem stralen. Dat is altijd nog beter dan elk jaar een nieuwe boom.
Even geduld
En tenslotte kan je gaan voor de lange termijn, want waar begint het allemaal? Juist, in de grond! Heb je dus de tijd, plant dan jouw eigen boom in de tuin. Na een jaar of vijf tot zeven is dit dan echt jouw kerstkindje.