Het zonnetje schijnt volop en dat betekent: smeren, smeren, smeren. Het is niet alleen op vakantie belangrijk om zonnebrand te gebruiken, maar ook elke dag. Waar moet je op letten en wat zijn de verschillen? Wij zoeken het uit.

Tijdens het kopen van zonnebrand zie je altijd SPF op de verpakking staan, wat staat voor Sun Protection Factor. Dit laat zien hoeveel UV-straling de zonnebrand kan absorberen of reflecteren, dus je eigenlijk beschermt. Het getal achter SPF, is de vermenigvuldiging van de tijd dat je zonder zonnebrand zou verbranden. Dus stel dat je normaal gesproken met 10 minuten verbrandt, dan zou je met factor 30 pas na 300 minuten verbranden. 

Maar in de praktijk is dat net iets anders; je verbrandt sneller als de zonnebrand niet dik genoeg is aangebracht, of door zweten en zwemmen. Daarom wordt het aangeraden om je elke 2 uur opnieuw in te smeren. Hoe lang de zonnebrand echt werkt, hangt ook af van je huidtype en de zonkracht.

Verschillende soorten SPF

SPF komt in verschillende waardes, denk aan 15, 30 of 50. Maar wat is het verschil tussen deze beschermingsfactoren? Uit studies blijkt dat er kleine verschillen zijn tussen de SPF-waardes. Zo blokkeert SPF 15 bijvoorbeeld 93% van de UV-stralen, SPF 30 97% en SPF 50 (+) 98%. Er is helaas (nog) geen factor dat 100% bescherming biedt tegen de zon. 

Welke factor gebruik jij vaak?
  1. SPF 15 0% (0 stemmen)
  2. SPF 30 50% (1 stem)
  3. SPF 50 (+) 50% (1 stem)

Wat is UVA en UVB?

De zonkracht geeft aan hoeveel UV-straling (ultraviolette stralen) de aarde bereikt. Hoe hoger de zon staat, hoe sterker deze kracht is en hoe sneller je verbrandt. Deze kracht is afhankelijk van de hoeveelheid UV-straling van de zon en varieert per seizoen, tijdstip, locatie en omstandigheden.

Een gedeelte van de straling van de zon nemen we waar met licht, een ander gedeelte bestaat UV-straling. Deze stralen zijn onzichtbaar voor het menselijk oog. Er zijn drie soorten uv-stralen: UVA, UVB en UVC. 

  • UVA-straling: Deze straling dringt diep door in de huid, het kan huidveroudering en rimpels veroorzaken. Wolken of glas houden deze straling niet tegen. 
  • UVB-straling: Dit kan direct je huid beschadigen, het zorgt er namelijk voor dat je huid rood wordt en verbrandt. Maar het heeft ook positieve effecten; je maakt er vitamine D door aan én het komt niet door glas heen. 
  • UVC-straling: Deze straling is het meest schadelijk, maar gelukkig wordt dit volledig geabsorbeerd door de ozonlaag en het bereikt de aarde niet.

Als je ‘breedspectrum’ of ‘broad-spectrum’ op een zonnebrandcrème ziet staan, betekent dit dat het product ingrediënten bevat die zowel UVA- als UVB-straling blokkeren.

Chemische en minerale zonnebrand

Nu we weten wat SPF is en wat voor UV-stralen er zijn, is er ook nog keuze tussen chemische en minerale zonnebrand. Deze soorten hebben namelijk beide hun voor- en nadelen. 

Chemische zonnebrandcrèmes – de naam zegt het al – bevatten chemische ingrediënten. Deze ingrediënten werken door de UV-stralen van de zon te absorberen en om te zetten in warmte, dit wordt vervolgens afgevoerd door de huid. 

Voordelen: Makkelijk aan te brengen zonder dat het een witte waas achterlaat, er zijn veel opties beschikbaar: waterbestendig, olievrij, en geschikt voor sportactiviteiten.

Nadelen: Het kan leiden tot huidirritatie of allergische reacties, het duurt ongeveer 30 minuten voordat het is ingewerkt en sommige chemische ingrediënten kunnen schadelijk zijn voor het milieu.

Minerale zonnebrandcrèmes bevatten actieve mineralen. Deze ingrediënten vormen een fysieke barrière en reflecteren UV-stralen, zonder in de huid binnen te dringen. 

Voordelen: minder irriterend en wordt vaak aanbevolen voor mensen met een gevoelige huid of allergieën, werkt direct na aanbrengen, milieuvriendelijker. 

Nadelen: vaak moeilijker uit te smeren en kan een witte waas achterlaten, minder waterbestendig.

Bescherm altijd je huid

Het is belangrijk om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-straling. Of je nu kiest voor chemische zonnebrand, die makkelijk aan te brengen is, of voor minerale zonnebrand, die vriendelijker is voor je huid en het milieu. Goed inlezen helpt je genieten van de zon, zonder je zorgen te maken over verbranding en schade aan je huid.

Geschreven door
Zoë Oerlemans
Datum