Van jagende zeearenden tot zwarte ibissen en van broedende visarenden tot mysterieuze moerasbewoners. Ze komen allemaal aan bod in onze BinnensteBuiten special: Nederland, Waterland, Vogelland met Arjan Dwarshuis.

De vierdelige serie is gemaakt door Visual Noise in samenwerking met KRO-NCRV.

Wanneer wordt dit uitgezonden?

In een vierdelige reeks neemt Arjan Dwarshuis je mee op vogelsafari in eigen land. Hij laat op bevlogen wijze zien dat onze waterrijke natuurgebieden van levensbelang zijn voor miljoenen vogels. Een indrukwekkende natuurserie met meer dan honderd unieke vogelsoorten, in elk seizoen spectaculair en filmisch in beeld gebracht. Het eerste deel (lente) is 3 april uitgezonden en hier terug te kijken op de website. De volgende drie delen zijn op 22 mei, 2 oktober en 11 december te zien. 

Wie is Arjan Dwarshuis?

Arjan Dwarshuis is al sinds zijn jeugd gefascineerd door vogels en is inmiddels al jaren werkzaam als beroepsvogelaar. In 2016 verbrak hij een wereldrecord door in één jaar tijd 6.852 verschillende vogelsoorten waar te nemen. In de BinnensteBuiten specials van KRO-NCRV bezoekt Arjan belangrijke waterrijke natuurgebieden en gaat hij in gesprek met boswachters, ecologen en onderzoekers over het belang van bescherming van onze kwetsbare ecosystemen. Ook gaat de vogelexpert op zoek naar oplossingen om de achteruitgang van biodiversiteit te stoppen en deelt hij de succesverhalen tot nu toe. In de zomereditie van deze special zien we Arjan samen met onze eigen vogelaar en bioloog Camilla Dreef. Zij gaan dan als vogelaarskoppel samen op pad.   

Knooppunt van ‘vogel-snelwegen’

Nederland is als uniek deltagebied van groot belang voor veel Europese trekvogels en ligt op een knooppunt van ‘vogel-snelwegen’. De belangrijkste migratie-routes uit Siberië, Scandinavië, Groenland en de Britse eilanden komen in Nederland samen en vormen de Oost-Atlantische trekroute die jaarlijks door miljarden vogels wordt gebruikt. Door onder andere klimaatverandering, verstedelijking en overbevissing worden veel Europese vogelsoorten in hun voortbestaan bedreigt. Als er niets gebeurt om de achteruitgang te stoppen zullen veel soorten vogels niet meer in ons land te bewonderen zijn of zelfs uitsterven. KRO-NCRV wil met deze serie bijdragen aan een groter draagvlak voor natuurherstel en bescherming in Nederland. 

De komende uitzendingen op een rijtje

BinnensteBuiten special: Nederland, Waterland, Vogelland  bij KRO-NCRV op NPO 2  

Zomer: woensdag 22 mei 2024  

Herfst: woensdag 2 oktober 2024  

Winter: woensdag 11 december 2024 

Geschreven door
Annamara Hamersma
Datum