Biologisch boeren: je moet het maar durven! Je traditionele bedrijf omgooien, pionieren en investeren. Deze duurzame boeren gingen het avontuur aan met oog voor dier en milieu.
Koen en Melissa met hun varkens in de poel | Foto: Koen Lipman

Tevreden knorren

Varkensboeren Koen en Melissa staan voor een dilemma; of meer varkens erbij of helemaal over een andere boeg. Ze willen het familiebedrijf overnemen, maar zien die schaalgrootte niet zitten. Ze besluiten te verhuizen en helemaal opnieuw te beginnen op de biologische tour! 

Bekijk de video

Koeien en kalfjes

De koeien zijn hun lust en hun leven! Op kleine schaal boeren Wim en Hariëtte in Brabant en inspireren hun omgeving met hun biologische werkwijze. Ze waren overtuigd het roer om te gooien, nadat ze een cursus volgden voor biologisch-dynamisch boeren. Wat een verschil met hun traditionele melkveehouderij!

Bekijk de video

Drijvende koeienboerderij

13 mei 2019 begon ondernemer Minke met haar drijvende koeienboerderij in Rotterdam. De koeien geven melk en gaan later door naar de slager. Dubbeldoel koeien, legt Minke uit. Deze stadse dames worden niet zeeziek en het hele idee van boeren op het water is: landbouwgrond raakt op en water op de wereld is er genoeg. Duurzaam plan dus!  

Bekijk de video

Scheutje soja erbij

Broers Tom en Bart zitten nog in de schoolbanken als ze bedenken dat ze het bedrijf van hun ouders bij Enschede willen voortzetten als hybride boerderij; melk en soja! Hoe dat samengaat zijn ze nog aan het uitpuzzelen, maar de eerste bonen zijn geoogst en de sojadrink smaakt goed. Nedersoja: is dat de toekomst?

Bekijk de video
Bart en Tom met hond Snuf op de hectare land met sojaplanten | Foto: Sven Menschel

Biologische kwekerij

Eigenhandig heeft lerares Dieneke haar kwekerij gemaakt tot wat het nu is: een prachtige plek met bijzondere biologisch groenten en fruit en tjokvol eetbare bloemen en kruiden. Nu is ze juf op eigen tuin! En dat doet ze goed. Niet voor niets dat chefs van restaurants uit de omgeving van het Zeeuwse Zonnemaire graag langskomen om hier in te slaan.

Bekijk de video