Misschien heb je hem al gespot: de blauwborst. Vanaf half maart keert deze koning van de imitatie terug naar Nederland. Daarmee is de blauwborst een van de vroegste zomervogels van het jaar. De hoogste tijd om meer over dit vogeltje te weten te komen.

Herkenning
De naam zegt het al: een van de opvallendste kenmerken van deze vogel is de blauwe vlek op de borst van de mannetjes. Gescheiden door een witte streep zie je daaronder een zwarte band gevolgd door roestbruine vlek. Het vrouwtje is beige van kleur maar heeft net als het mannetje een lichte wenkbrauwstreep.

De blauwborstzang is zeer gevarieerd en bevat veel imitaties van andere vogelsoorten. Sommige vogels hebben tot wel vijftig verschillende liederen in hun repertoire. Bescheidener is hun formaat: net iets groter dan een roodborstje.

Blauwborst

Leefwijze
Tussen eind juli en september trekken de in Nederland broedende blauwborsten richting het zuiden. Hun bestemming is Spanje, Portugal of West-Afrika. In Nederland houdt de blauwborst van natte, insectenrijke gebieden met zowel loofbomen als open stukken. In de afgelopen decennia zijn er ons land meer van dit soort gebieden bijgekomen, naar volle tevredenheid van dit vogeltje. Blauwborsten smullen van slakjes, insecten en wormen.

Kijktip
In de Oostvaardersplassen, de Biesbosch en het Lauwersmeer vind je het favoriete landschap van de blauwborst. Vergroot je kansen door vroeg uit de veren te gaan en richt je vizier op zingende mannetjes in het ritselende riet.

Broeden
Vanaf half april tot en met juli wordt er gebroed. Dit gebeurt op de grond in een nest met een comfortabele bekleding van paardenhaar en pluisjes. Een gemiddeld nest bestaat uit drie tot zeven eieren.  

Sinds de jaren zeventig is de blauwborst bezig aan een gestage opmars

Status
Goed nieuws! Ooit stond de blauwborst op de Rode Lijst, maar sinds de jaren zeventig is deze vogel in Nederland bezig aan een gestage opmars. Dit is vooral te danken aan uitbreiding van het moerassen en moerasbossen, zoals in de hierboven genoemde natuurgebieden.

Wat kun je doen?
Het steunen van het beheer van moerasgebieden zorgt dat de blauwborst ook in de toekomst een veilige haven in Nederland heeft.

Uitvogelen met Camilla op YouTube

Op het YouTubekanaal van BinnensteBuiten neemt Camilla je mee de natuur in, op zoek naar de blauwborst.

Bekijk de video

Deze serie wordt mede mogelijk gemaakt door Vogelbescherming Nederland.