De goudvink laat zich niet zo graag zien en daarom kan je dit opvallende maar stille vogeltje het beste in december spotten. Minder begroeiing, betekent beter zicht!

Wist je dat...

... goudvinken heel trouw zijn naar hun partner? Ze zijn monogaam en blijven meerdere seizoenen samen. Meestal zie je het mannetje met zijn roze borst eerst, het vrouwtje is dan zeker in de buurt, maar iets moeilijker te spotten.

Herkenning

De goudvink is een klein vogeltje met een brede nek. Vooral het mannetje is gemakkelijk te herkennen door zijn opvallende borst en wangen. De zwarte kap op de kop is niet te missen. De borst van het vrouwtje is beige-grijs. De goudvink heeft een donkere staart en donkere vleugels met een opvallende witte streep.

Leefwijze

De goudvink is een Nederlandse broedvogel die hier ook overwintert. Goudvinken uit Noord- en Oost-Europa trekken in het najaar wel door (Oost) Nederland. Ze houden van dichte begroeiing, maar zijn niet kieskeurig. Jonge naaldbossen, gemengde bossen, loofbossen, parken en gevarieerde tuinen horen tot het leefgebied van de goudvink. Ze eten graag bessen, zoals meidoorn en zijn dol op essenzaad!

Kijktips

De goudvink spotten? In Oost Nederland maak je een goede kans.

  • Luister goed naar hun zachte melancholische roep (zie video).
  • Ga naar de duinen of bossen in het oosten van het land.
  • Zoek plekken met veel bes-achtige struiken, zoals de meidoorn.

Uitvogelen met Camilla

Benieuwd waar je op moet letten? Vogelaar Camilla legt het je in deze tutorial uit. Hoor je ook meteen wat voor geluid 'ie maakt.

Bekijk de video

Status

Het gaat goed met de goudvink in Nederland! Wil je de goudvink toch nog een handje helpen? Zorg dan voor dicht struikgewas in de tuin. Kan 'ie zich goed verstoppen en ondertussen snoepen van heerlijke besjes.

Trivia

Tot slot nog een leuk weetje. Want, waar komt die naam 'Goud' -vink nou vandaan? Dat weten ze dus niet. Vertaald uit het Latijn klinkt de naam als "vurig" en dat hebben de mannetjes te danken aan hun felrode buikschaduw. Een andere verklaring is dat hun uiterlijk een snelle sneeuw voorspelt, het witte goud staat dan voor sneeuw. We zullen er voorlopig niet achter komen waar de naam nou precies voor staat, maar leuk klinkt het wel en het sluit ook nog eens aan bij de feestdagen.