De goudvink laat zich niet zo graag zien en daarom kan je dit opvallende maar stille vogeltje het beste in december spotten. Minder begroeiing, betekent beter zicht!

Wist je dat...

Goudvinken zijn heel trouw naar hun partner. Ze zijn monogaam en blijven meerdere seizoenen samen. Meestal zie je het mannetje met zijn roze borst eerst, maar het vrouwtje zal vaak ook in de buurt zijn.

Goudvinken nest

Herkenning

De goudvink is en klein vogeltje met een brede nek. Vooral het mannetje is gemakkelijk te herkennen door zijn opvallende borst en wangen. De zwarte kap op de kop is niet te missen. De borst van het vrouwtje is beige-grijs. De goudvink heeft een donkere staart, en donkere vleugels met een opvallende witte streep.

Leefwijze

De goudvink is een Nederlandse broedvogel die hier ook overwintert. Goudvinken uit Noord- en Oost-Europa trekken in het najaar wel door (Oost-)Nederland. Ze houden van dichte begroeiing, maar zijn niet kieskeurig. Jonge naaldbossen, gemengde bossen, loofbossen, parken en gevarieerde tuinen horen tot het leefgebied van de goudvink. Ze eten graag bessen, zoals de meidoorn en ze zijn dol op essenzaad!

Kijktips

De goudvink spotten? In Oost-Nederland maak je een goede kans.

  • Luister goed naar hun zachte melancholische roep (zie video).
  • Ga naar de duinen of bossen in het oosten van het land.
  • Ze houden van bessen, plekken met veel meidoorns zijn dus goed.

Uitvogelen met Camilla

Camilla Dreef maakte deze video over de goudvink. Dankzij handige geluidsfragmenten en beelden zie je geen goudvink meer over het hoofd.

Status

Wat fijn, het gaat goed met de goudvink in Nederland! Wil je de goudvink toch helpen? Zorg voor dicht struikgewas in de tuin.