Aan het einde van de winter verlangde ik met heel mijn hart naar het moment dat de eerste zonnestralen in mijn huis de lente zouden aankondigen. In mijn hoofd had ik al honderden keren bedacht, wat ik dan zou gaan doen. Ik zou de tuindeuren opengooien, de muziek zachtjes aanzetten, de tuinkussens pakken en op blote voeten met een kop koffie in mijn hand en mijn gezicht in de zon op de tuinbank ploffen. Toen het moment eindelijk daar was, bleek mijn geïdealiseerde ochtend helaas wat anders te verlopen.

Een dun laagje alg had zich vastgebeten in mijn tuintafel

Toen ik met een grijns van oor tot oor en een kop koffie in mijn hand mijn tuinmeubels inspecteerde, schrok ik me dood. En dat kwam niet alleen door de spinnen, die onder het afdekzeil vandaan kwamen. Een laag alg had zich vastgebeten in het hout van mijn tuinmeubels en het zag er niet uit alsof het zonder slag of stoot zou loslaten. Ik overwoog me bij voorbaat gewonnen te geven, naar binnen te gaan, mijn laptop open te klappen en aan het werk te gaan, maar ik had me zo op dit moment verheugd. Dus: ik ging de strijd aan.

Middeltjes die je in 5 minuten van je ál groen afhelpen

Gewapend met een emmer met warm water, een spons en een harde borstel ging ik aan de slag. Ik boende de blaren op mijn handen. Een deel liet los, maar het groen bleek nog hardnekkiger dan ik dacht. Daar zou ik het niet van winnen met alleen wat water.

Wat betekent ecologisch of natuurvriendelijk eigenlijk?

Nu zijn er natuurlijk legio middeltjes te koop tegen groene aanslag op je tuinmeubels - soms zelfs met geruststellende termen, zoals groen of ecologisch, -, die je beloven om je binnen 5 minuten van de groene aanslag af te helpen. Maar die hebben heel waarschijnlijk datzelfde effect op al het andere groen (lees: leven) in je tuin. Voor het gebruik van de termen ecologisch en natuurvriendelijk zijn richtlijnen opgesteld, maar het wordt - in tegenstelling tot het gebruik van keurmerken - niet altijd gecontroleerd. Het kan dus zijn dat de producent het product ‘groener’ voordoet, dan het is. En dat risico wilde ik natuurlijk niet lopen.

Zo verwijder je groene aanslag

Meer inspiratie

Zijn je tegels al schoon?

Zo verwijder je groene aanslag met gemak op je terras of tegels met natuurlijke middelen! 

Dat wil ik weten

Aardappelwater tegen groene aanslag

Voor de zekerheid raadpleegde ik Google. Daar vond ik allerlei tegenstrijdige berichten. Wel of geen azijn (mijn conclusie: absoluut niet doen, want het is niet goed voor het bodemleven en zelfs officieel verboden), wel of geen papje van soda (mijn conclusie: wel baking soda, maar echt geen ‘gewone’ soda), wel of geen groene zeep (mijn conclusie: de biologisch gecertificeerde variant is een twijfelgeval) en wel of geen hogedrukspuit (mijn conclusie: niet doen. Dit kost allereerst veel water. Bij houten meubels, spuit je de beschermlaag eraf en tot overmaat van ramp maakt het je tegels poreus, waardoor ze last krijgen van groene aanslag). De mooiste tip vond ik dat je groene aanslag kan verwijderen met het water waar je aardappels in kookt. Dat leek me erg onschuldig en had ik wel willen uitproberen, maar ik had helaas geen aardappels in huis.

Groene zeep of baking soda

Ik twijfelde tussen het gebruik van biologische groene zeep (met keurmerk) en baking soda. Dat had ik namelijk allebei in huis. Ik koos voor het laatste, want dat leek me het veiligst. Ik zette mijn meubels zo op het terras, dat het afvalwater na het spoelen absoluut niet in de border kon lopen, maakte een papje, smeerde het op de meubels, liet het intrekken en boende weer. Het hielp. Als nieuw zou ik mijn meubels niet willen noemen, maar het zag er wel weer acceptabel uit. 

Wat is jouw tip?

Toen ik eindelijk wilde gaan zitten, vertrok de zon achter de wolken. Een beetje teleurgesteld, maar ook opgewekt over het resultaat dacht ik: bij de volgende zonnestralen ben ik er wél klaar voor.

PS Heb jij nou de ultieme milieuvriendelijke en effectieve tip? Deel je die dan met me op Facebook of Instagram?

BinnensteBuiten en het platform hetkanWEL delen hun missie om zoveel mogelijk mensen te inspireren om op een toegankelijke manier bewuster te leven. Wyke en Asceline gidsen ons in de vorm van een tweewekelijkse column door de de wereld van duurzaamheid.