In je burger of bij de sushi, gedroogd of rauw! De zilte smaak van zeewier doet wat met je. Het scoort hoog op de lat voor duurzaamheid, biedt een oplossing voor verzilting en smaakt wonderbaarlijk lekker. Waarom jij zeewier een kans moet geven, lees je hier!

Trendsetter Texel

We zoomen eerst uit: de wereld bestaat vooral uit water. Meer dan 95 procent is zout water en dat zit boeren dwars. Wereldwijd krijgen zij te maken met verzilting: het toenemen van zout in de bodem. Dat is een probleem, want de meeste groenten en kruiden kunnen zich hiertegen niet verweren en gaan dood... Maar op Texel ligt de oplossing!

Zeewier bij de sushi | Foto: Pixabay
Alles wat hier groeit, heeft een sterkere smaak!
Marc van Rijsselberghe, zilte groenten en kruidenteler

Landbouwpionier Marc van Rijsselberghe stort zich daar op dit probleem. Op zijn smaakbelevingstuin op het eiland teelt hij planten die wel groeien op zilte grond en ook nog eens lekker smaken. Bovendien oogst hij netten vol lokaal zeewier, geteeld op het vaste land. En dat schept mogelijkheden voor de rest van de wereld.

Pielen met zilte piepers

Hoe pakt Marc dit aan? ‘We hebben wel 300 aardappelrassen getest: 70 procent gaat dood en 30 procent blijft leven. Daarvan is er maar 1 of 2 procent echt lekker’, zegt zilte groenten en kruidenteler. ‘Aardappels zitten vol goede voedingsstoffen voor mensen die het arm hebben, dus hebben we aardappelen gezocht die over de hele wereld onder die zilte omstandigheid kunnen groeien.’ Op de zilte tuin merken Marc en de andere telers een paar leuke verschillen op. Zo smaken aardbeien zoeter en rucola, munt en radijs juist bitterder en scherper. ‘Alle planten smaken hier sterker, juist omdat ze zich moeten verweren.’

Bomvol mineralen

Behalve al deze kranige groenten en kruiden, teelt Marc ook zeewier op land. Op Texel stroomt er op bepaalde stukken land zeewater onder de dijk door. Daar oogst Marc netten vol met deze Texelse ‘zee-sla’. Waarom is dat nou zo bijzonder? ‘In zeewier zitten bijna net zoveel mineralen als in zeewater (84). In zeewier zitten er wel 64 en heel bijzonder eiwit. Als je zeewier goed droogt smaakt het naar truffels, maar je kan er ook burgers van maken.’ Soms komt er wier aan te pas, zonder dat je het doorhebt. Wat dacht je van wier als smaaktoevoeging of verdikkingsmiddel in tandpasta, ijs, pudding en dipsauzen?   

11 minuten

De kracht van zeewier

Zeewier langs de kust kan behoorlijk rotten en stinken, dat komt juist door de eiwitrijke bestandsdelen. Maar op globale schaal, doet zeewier een hoop goed! ‘Er is meer water dan land en als we met elkaar willen eten, dan zullen we naar de zee moeten en dan is zeewier fantastisch. Ik wil iets bijdragen, dat er op sommige plekken in de wereld iets zinnigs gedaan kan worden met zeewier. Als je het op land kan telen, dan heb je een hele goede eiwitbron. Dat kan in alle hoeken van de wereld, want overal is zeewater’, sluit Marc zij serenade aan het groene goud af.