Samen met vele andere gezinnen een boerderij runnen, dat kan op Herenboerderij Wenumseveld. Familie Maatkamp trekt er meerdere keren per week op uit om mee te helpen met onder andere de verzorging van de dieren.
'Wat ik een enorme rijkdom vind, is dat de jongens weten waar hun eten vandaan komt.'
Elvira Maatkamp - gezinsbegeleider

De start van de Herenboerderij

In 2019 hebben 11 mensen de krachten gebundeld om samen deze Herenboerderij van de grond te krijgen. Het is een coöperatie waar inmiddels 230 gezinnen lid van zijn. En zo zijn er ongeveer 500 mensen die eten van deze boerderij. Marco en Eliva zijn er vanaf het begin bij. Ze zijn meerdere keren per week op de boerderij te vinden met hun kinderen. Om voor de dieren te zorgen, onkruid te wieden of te oogsten. Het concept herenboeren bestaat al een tijdje, kijk hier voor meer info.

Weet wat je eet

Marco en Elvira zijn lid geworden om de kinderen mee te geven waar je eten vandaan komt. Om ze bewust te maken dat een wortel niet zomaar in de supermarkt terecht komt, maar dat daar echt wel wat voor moet gebeuren. Inmiddels proeven de jongens ook of de groenten van de boerderij komt of vanuit de winkel. Er worden op dit moment ongeveer 50 gewassen verbouwd op de boerderij.

Leren door te doen

Marco en Elvira hebben al veel geleerd sinds ze bij de boerderij zijn aangesloten. Wat kun je bijvoorbeeld wanneer eten, hoe verkleinen we de voedselketen en wat moet je doen om van je eigen grond te kunnen eten. Ze wisten dat allemaal niet, ze zijn gewoon begonnen. Ze hebben ook 2 professionele boeren in dienst daar leren ze van. De gezinnen nemen met elkaar het risico van de boerderij. Als er een oogst mislukt, dan hebben ze met z’n allen pech.

Samen delen

De boomgaard op de boerderij heeft twee functies. Er groeien appels, peren, aalbessen, kruisbessen en frambozen voor de gezinnen. En daarnaast is het ook bedoeld om meer vogels aan te trekken in het gebied. Zo staat er bijvoorbeeld een olijfwilg waar vogels dol op zijn. Ze kweken een handjevol voor de gezinnen en de rest is voor de vogels.

'Het is een hele rustgevende plek, die me heel veel voldoening geeft.'
Marco Maatkamp - gezinsbegeleider
Geschreven door
Dorenda van Knegsel
Datum