In de lente een flesje limonade maken van je eigen geplukte vlierbesbloesem. Hoe leuk is dat? Maar: hoe pak je dat aan? Professioneel wildplukker Dave Zwaartman is chef-kok, culinair adviseur en volgde een opleiding tot herborist. Hij weet precies wat je wel en niet mag doen als het gaat om wildplukken!

Acht jaar geleden gaat Dave met ervaren kruidenteler Frank Radder, de natuur in. Er gaat een wereld voor hem open. 'Ik teelde al mijn eigen groente, maar dit ging een stap verder. Ik verbaasde me erover wat je allemaal kan eten! Ik werkte bij een duurzaam restaurant in de duinen en gebruikte voor mijn gerechten planten en producten binnen een straal van vijf kilometer. Zo mooi! Het was een experiment, tachtig procent mislukte. Sorbetijs met gelderse roos bijvoorbeeld, ik deed er honing en yoghurt bij, maar het werd niet eetbaar, het zag er alleen mooi uit.’

Zuinig op Nederlandse natuur

'De natuur is zo klein in Nederland. Mensen willen dat niet horen, want het is negatief, maar het is belangrijk dat je weet waar je gaat plukken. Ik raad dan ook aan om zelf wilde planten, struiken en onkruiden in je eigen tuin of volkstuin te zetten. Je weet dan dat je met schone grond te maken hebt.' Dave verwacht dat wildplukken er in de toekomst anders uit zal gaan zien. ‘Wildplukken zal misschien moeilijker worden omdat de natuur steeds kleiner wordt, maar ik denk dat er meer projecten gaan komen. In volkstuinen, aangelegde voedselbossen of op een stukje landbouwgrond tegen een huurprijs: wildplukken is daar veel makkelijker.’

Do's en don'ts voor wildplukken

  1. Begin met een plant die je herkent, zoals een braam, brandnetel of paardenbloem. In het begin gaat wildplukken nog langzaam, maar na een tijdje word je een echte connaisseur.
  2. Houd je aan de regels die gelden voor de plek waar jij wilt plukken. Vraag altijd toestemming en overleg over de hoeveelheden die je mag plukken.
  3. Weet wat je oogst. Je kunt iemand meenemen die er verstand van heeft. Twijfel je of je met een giftige of zeldzame plant te maken hebt? Laat de plant staan.
  4. Was je planten (behalve bloemen) goed in water. Soms kun je ook een beetje azijn in het spoelwater doen om ze schoon te krijgen.
Daslook

Zelf aan de slag

Neem een plantengids mee en kijk langs paden of in de berm wat er groeit. Waar staan kruiden en zijn deze eetbaar? Wildplukken is een leerproces. Let er wel op dat je toestemming hebt om te plukken. Maak afspraken met grondeigenaren en achterhaal of je te maken hebt met verontreinigde grond. Je kunt kruiden zowel in gerechten verwerken als in medicinale producten. Zo kun je rimpelrozen eten, maar ook gebruiken in aromatherapie. Wees je hierbij bewust van de inhoudsstoffen van planten. Daslook werkt ook bloedverdunnend en zoethout weer bloeddrukverhogend. Doe je huiswerk dus goed!  

Dave op pad met Alain

Onze culinair expert Alain Caron ging eerder al een keer langs bij herborist Dave. In het Zuid-Hollandse Oostvoorne krijgt hij een kijkje in de keuken van de duinen en wordt hij meegezogen in Dave's enthousiasme. Ook voor Alain gaat er een wereld open, wat je allemaal in het wild kan plukken. 

Bekijk de video
Geschreven door
Julia Harder
Datum