Vlierbloesembeignets

culinair schrijver
Nadia Zerouali
Vlierbloesem Almere
11 min
Gerecht
Vegetarisch
Bereidingstijd
0-30 minuten
Menu
Voor- en bijgerecht
Gemiddelde waardering
2 personen
Hartje zomer staat de vlierbloesem volop in bloei. Een uitgelezen moment voor Karin en Arjan om mede-inwoners van Almere uit te nodigen om de bloesem te plukken en dit in diverse streekproducten te verwerken. Met dit initiatief hopen Arjan en Karin de Almeerders meer te betrekken bij de natuur. Zo ook culinair schrijver Nadia Zerouali, die in haar woonplaats aanhaakt om mee te plukken en wel raad weet met dit zomerse product.
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediƫnten

Aantal personen
4
  • 12
    (schone) mooie takjes vlierbloesemschermen
  • 2
    eieren
  • 2 el
    basterdsuiker
  • kardemompoeder (naar smaak)
  • 150 g
    fijne semolina (of bloem)
  • 2 el
    gesmolten boter
  • 1
    dopje rozenwater
  • scheutje water
  • poedersuiker
  • gedroogde rozenknopjes
  • zout
  • olie om te frituren

Bereiding

  1. 1

    Verwarm de olie in een frituurpan of ruime wok.

  2. 2

    Scheid de eieren en klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf.

  3. 3

    Meng in een andere grote kom de eidooiers met de suiker, een snufje zout en een snufje kardemom romig. Meng de semolina, boter, rozenwater en een scheutje water er snel door totdat je een niet-klontjes vrij beslag hebt.

  4. 4

    Haal de schermen vlierbloesem (2-3) tegelijk afhankelijk van je pan door het beslag en frituur ze in enkele seconden goudbruin en knapperig.
    Laat op een bord met keukenpapier uitlekken en bak op dezelfde manier de rest van de beignets.

  5. 5

    Serveer ze warm bestrooid met wat poedersuiker en verkruimelde rozenknopjes.

  6. 6

    Tips:

    • Droog takjes verse groene kruiden en wat takjes vlierbloesem schermen in de warme droge buitenlucht of op krantenpapier op een droge warme plek in huis. Verwijder de takjes van de droge bloesem en kruiden en gebruik als kruidenthee.
    • Laat verse vlierbloesems (en evt. de roze bloemen van de bieslook) een paar dagen meetrekken in een lekkere neutrale azijn. Verwijder de bloesem. Je hebt nu een aromatische azijn die lang goed blijft.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!