Vlierbloesembeignets
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
12(schone) mooie takjes vlierbloesemschermen
-
2eieren
-
2 elbasterdsuiker
-
•kardemompoeder (naar smaak)
-
150 gfijne semolina (of bloem)
-
2 elgesmolten boter
-
1dopje rozenwater
-
•scheutje water
-
•poedersuiker
-
•gedroogde rozenknopjes
-
•zout
-
•olie om te frituren
-
Verwarm de olie in een frituurpan of ruime wok.
-
Scheid de eieren en klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf.
-
Meng in een andere grote kom de eidooiers met de suiker, een snufje zout en een snufje kardemom romig. Meng de semolina, boter, rozenwater en een scheutje water er snel door totdat je een niet-klontjes vrij beslag hebt.
-
Haal de schermen vlierbloesem (2-3) tegelijk afhankelijk van je pan door het beslag en frituur ze in enkele seconden goudbruin en knapperig.
Laat op een bord met keukenpapier uitlekken en bak op dezelfde manier de rest van de beignets. -
Serveer ze warm bestrooid met wat poedersuiker en verkruimelde rozenknopjes.
-
Tips:
- Droog takjes verse groene kruiden en wat takjes vlierbloesem schermen in de warme droge buitenlucht of op krantenpapier op een droge warme plek in huis. Verwijder de takjes van de droge bloesem en kruiden en gebruik als kruidenthee.
-
Laat verse vlierbloesems (en evt. de roze bloemen van de bieslook) een paar dagen meetrekken in een lekkere neutrale azijn. Verwijder de bloesem. Je hebt nu een aromatische azijn die lang goed blijft.
- Eet smakelijk!