Zoom in op de bij

Je ziet ze nu volop: bijen! Het warme weer brengt ze in beweging. Een beter lentegevoel is er niet.

Chef-kok Ramon leert imkeren

Hij likt zijn vingers erbij af: honing! Chef-kok Ramon is gek op deze zoetigheid en wil de fijne kneepjes van het imker-vak leren. Hij hoort waarom de voedselketen als een pudding in elkaar zakt als de bijtjes niet aan bestuiven toekomen. 

Hoe gaat een imker te werk?

Varkens en bijen: een gouden combinatie

In Odijk bij Utrecht staat een heel bijzondere pluktuin: biologisch, weelderig en het biedt onderdak aan talloze blije varkens en duizenden bijen van zo’n 30 bijenvolken. Imker Henk laat zien hoe dat zo goed samengaat en hoe de hulpjes van de tuinman (de varkens) hun baasje Henk helpen met opruimen.   

Bijen werken samen

De bruidsvlucht van een bijenkoningin

De Wadden zijn heel speciaal voor bijen. Daar komt de crème de la crème namelijk samen. Imker Thomas is erbij op een wel heel speciaal moment: de bruidsvlucht. Ofwel, de bevruchting van de bijenkoninginnen.

Een bij op honeymoon

Bijen vliegen langs snelwegen in bloei

Je gelooft het niet, maar langs de A4 heeft bijenliefhebber Deborah een waar bijenparadijs verwezenlijkt. Ze weet behalve de bijen ook heel veel vrijwilligers warm te maken voor haar zaaiprojecten en zet zo grote stukken land langs snelwegen letterlijk in bloei. Kijk! Daar heeft die bij wat aan.

Bestuiving door een bij

Wonen in een bijenkorf in Almere

Lekker hutjemutje op elkaar zitten, daar houden bijen van. In Almere staat midden in de experimentele wijk De Eenvoud de woning De Korf van Lolke. Hij houdt nogal van ruimte en heeft in zijn korf juist gezorgd voor een hoge koepel van vijf meter hoog en veel licht. 

Bijenkorf woning in Almere

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!