Het is zomer en dat betekent dat Nederland weer massaal op vakantie gaat. Maar waar gaan we naar toe en hoe zorgen we ervoor dat onze bestemming ook een beetje duurzaam verantwoord is? Want laten we eerlijk wezen, met de huidige chaos op Schiphol en het warme weer in Nederland lonkt een vakantie in eigen land. Duurzaam ondernemer Bram Peters heeft de oplossing, hij bouwt het eerste vakantiehuis van gerecycled plastic en laat zien dat duurzaamheid en comfort hand in hand gaan.

We zijn op Camping Geversduin in Castricum, waar de eerste twee exemplaren van de gerecyclede plastic huisjes staan te pronken tegen een groene bosrand. Het ziet er van een afstandje hartstikke chique en comfortabel uit. ‘Dat is het ook,’ vertelt Bram trots. Met deze huizen wil hij opnieuw aantonen dat plastic geen afval hoeft te zijn, maar juist kan worden ingezet als sterk bouwmateriaal. Eerder liet hij in BinnensteBuiten het eerste plastic woonhuis zien, waar hij met zijn gezin nu een kleine 2,5 jaar woont. Hij ziet in plastic vooral kansen, net als zijn vader, die dertig jaar geleden het bedrijf Save Plastics oprichtte. Samen met een team bedenken ze gerecyclede oplossingen voor weg- water en natuurbouw.

Plastic uit zee omsmelten tot vakantiehuis

De ambitie is om per jaar 2.500.000 kilo plastic te verwerken, dit doen ze door lokaal plastic in te zamelen en her te gebruiken tot producten voor de buitenruimte. Zo ook het plastic vakantiehuis. ‘Een jaar geleden organiseerden we samen met Stichting de Noordzee een beach clean-up. Samen met tientallen vrijwilligers hebben we het strand bij Castricum schoongemaakt. Het leverde zakken vol plastic op. Dit hebben we aangevuld met huisplastic uit Almere.’ Directeur van de Kennemer Duin Campings  Willemieke de Waal toonde haar interesse en zo was de afspraak snel gemaakt. Het verzamelde plastic zou het eerste plastic vakantiehuis opleveren en die zou een speciale plek krijgen op camping Geversduin. De cirkel is rond. Samen met kinderen van de camping wordt het plastic gesorteerd en later omgesmolten tot tegels die het skelet vormen voor het huis. Al met al duurt het hele proces drie maanden.

Betaalbaar en kleiner wonen

Maar dat doet hij niet alleen, benadrukt Bram. Hij werkt samen met Daily Cabin, een Nederlandse start up gespecialiseerd in het bouwen van duurzame en betaalbare tiny houses. Samen met het bedrijf Super Cabin ontwikkelen ze de Save Cabin. Een nieuw model huis, plastic in combinatie met hout. Binnen is alles hout en buiten is alles plastic zo vertelt Bram. ‘De combinatie van die twee materialen is ook nog eens heel mooi.’

Altijd een vakantiegevoel

Zijn missie rijkt verder. ‘We hebben net een groene plastic fabriek gebouwd, die draait nu een jaar en moet straks per regio, gerecyclede plastic panelen leveren voor een compleet nieuwe woonwijk. Er is zo’n groot woning te kort en tegelijkertijd krimpen onze grondstoffen, terwijl wij met elkaar steeds meer ‘afval’ produceren.’ Bram ziet een win-win situatie. ‘Als we plastic nu eens als grondstof gaan zien? En massaal kleiner gaan wonen, in gerecyclede woningen, midden in de natuur. Daar worden we allemaal een stuk gelukkiger van. Het is sociaal, duurzaam en voor iedereen bereikbaar. Hij noemt het: wonen voor nieuwe nomaden. Geen hypotheek of vaste grond, maar een verplaatsbaar huis met lage kosten. En het leuke is, zo sluit hij af, je bent permanent op vakantie. En willen we dat niet stiekem allemaal?’

Geschreven door
Puck Overman
Datum