Cheers! Terwijl de zon ondergaat, heffen we onze glazen met kleurrijke cocktails en kijken we elkaar diep in de ogen. Het is vakantie en dat betekent zon, strand, familie, vrienden, lekker eten en drinken. Met een grote grijns op mijn gezicht steek ik een chipje in mijn mond. Deze vakantie eet ik intuïtief, dus mag ik alles eten waar ik zin in heb.

Ze zeggen altijd: het gaat er niet om wat je eet tussen kerst en oud en nieuw, maar wat je eet tussen oud en nieuw en kerst. Daar is natuurlijk geen speld tussen te krijgen, maar in die 358 andere dagen gebeurt er ook van alles, waardoor je op een ochtend wakker wordt en tot de conclusie komt dat je broek nu echt te strak zit. 

Alle remmen los tijdens de vakantie

De zomervakantie is voor veel mensen zo’n moment, waarop alle remmen losgaan. Ik stond daar altijd een beetje dubbel in. In de lente nam ik me altijd voor om aan mijn ‘beach body’ te werken, maar op de een of andere manier zette ik dat nooit echt door. Eenmaal op vakantie wilde ik genieten van alle lokale gerechten en drankjes, maar had ik geen zin in een strak trainingsschema of dieet. Een lastige balans, vooral omdat maathouden niet mijn sterkste kant is.

Mijn storingsreactie was om op dieet te gaan

Om daar mee om te gaan, deed ik tijdens de vakantie af en toe een dagje rustig aan, maar ging ik na de vakantie intermittent vasten, koolhydraatvrij eten of bande ik suiker uit mijn leven. Maar - net als met het sportschema – had ik te weinig discipline om het vol te houden. Het gevolg was wel, dat een irritant stemmetje in mijn hoofd constant klaagde over mijn zwiepende bovenarmen of de effecten van de zwaartekracht op mijn buik.

Dag onbereikbaar schoonheidsideaal

Daarom besloot ik het dit jaar anders aan te pakken. Ten eerste, omdat ik wat liever voor mezelf wilde zijn en mezelf geen schoonheidsideaal op wilde leggen. Ten tweede, omdat ik besefte dat dit schoonheidsideaal niet alleen voor mij, maar eigenlijk voor 99% van de mensen onbereikbaar is. Slechts de dieetindustrie en een handjevol modellen en influencers profiteren van dit streven naar perfectie en zij worden er zo goed voor betaald, dat het mij zelfs zou motiveren om elke dag naar de sportschool te gaan.

Intuïtief eten: een positieve relatie met eten

Maar dit hielp me nog niet om een balans te vinden tussen lekker eten en mezelf constant de maat te nemen. Tot ik me het artikel van mijn collega Wyke herinnerde, dat ze vorig jaar schreef over intuïtief eten. Ze deelde de 10 principes uit het boek Evelyn Tribole en Elyse Resch, dat in 1995 uitkwam met de gelijknamige titel. En dat klonk eigenlijk heel logisch.

'Intuïtief eten gaat om het ontwikkelen van een gezonde en positieve relatie met eten en bewegen.'
Asceline Groot | Columnist

Hoe vang je de signalen van je lichaam goed op?

Simpel gezegd gaat intuïtief eten om het ontwikkelen van een gezonde en positieve relatie met eten en bewegen. Je gunt jezelf een fit en gezond lijf en voeding is niet de vijand, maar helpt je daarbij. Je mag alles - dus ook af en toe een taartje of chipje - eten wat je wil, wanneer je wil, als je maar echt luistert naar de signalen van je lichaam. Heb je honger, eet, maar let op: genoeg is genoeg. Dat klinkt simpel, maar na drie weken kan ik alleen maar zeggen ‘oh my’ wat is het moeilijk om die signalen van je lichaam goed op te vangen.

Trial and error

Ik eet mijn hele leven al drie maaltijden per dag, maar hoe weet ik dan of ik echt honger heb, gewoon eet uit of gewoonte, of zin heb om te snacken? En nog moeilijker, wanneer heb ik eigenlijk genoeg gehad? Als ik echt honger heb, lijkt het alsof mijn maag een bodemloze put is, tot ik na 20 minuten ineens bijna ontplof. Tot nu toe is het dus trial and error, maar ik heb vertrouwen dat deze manier van eten me uiteindelijk wel iets goed gaat brengen: op zijn minst een zomer zonder schuldgevoel, maar misschien op de lange termijn wel een hele nieuwe manier van leven, waarbij diëten echt verleden tijd zijn.