Veel van onze kleren en stoffen worden met vieze, chemische verf gekleurd, en dat heeft een grote impact. Elk jaar worden er tonnen kleurstof voor gebruikt. In China zou je aan rivieren kunnen zien wat de nieuwste modekleur wordt: ze lozen de miljarden liters afvalwater van de textielfabrieken daar dan gewoon in, waardoor veel meren en rivieren vervuild zijn. Maar dat kan anders! Onze duurzame lifestyle-expert Marieke Eyskoot laat zien hoe je makkelijk je eigen (huishoud)textiel of kleding kunt verven op basis van natuurlijke ingrediënten – en zelfs met afval!

Zelf aan de slag

In deze video ga ik op bezoek bij Lotje, die gespecialiseerd is in het verven van textiel met allerlei dingen die we gewoonlijk zouden weggooien: uienschillen, avocado pitten, walnoten uit het park, het water van bonen in blik, maar ook bloemen van een begrafenis of verroeste fietssloten uit de grachten. Zij heeft een manier uitgevonden waardoor de verfstoffen goed ‘pakken’, en ze er niet makkelijk uitwassen of vervagen door de zon. Voor dat ‘fixeren’ worden gewoonlijk zware metalen gebruikt die heel vervuilend zijn. Goedkope chemische kleurstoffen hechten niet altijd zo goed: bij wrijving als je je kleren draagt of wast komen die chemicaliën in het water terecht. Als je zelf gaat verven is het ook handig om de stof eerst een beetje te fixeren – al kunnen wij het natuurlijk niet zo sterk laten hechten als expert Lotte. Maar laten we aan de slag gaan, veel plezier!

Benodigdheden

  • Textiel: een T-shirt, theedoek, kussensloop, dat soort – liefst lichtgekleurd of wit, en katoen of linnen.
  • Natuurlijk restmateriaal: uienschillen, of avocadopitten en -schillen bijvoorbeeld (was die wel even van tevoren, want het vruchtvlees maakt het verfbad viezig). Hoe meer materiaal, hoe dieper de kleur.
  • Een grote, hoge pan, water, natuurazijn, een maatbeker en een zeef.
  • Alles bij elkaar zo’n 4 uur, plus nog een nachtje.

Stap 1: Voorbehandelen

Kook je textiel in de pan met ongeveer twee derde water en een derde natuurazijn. Dat is om de kleur straks te fixeren. Zorg ervoor dat je stof onder water staat, en laat het ongeveer een uurtje zacht koken. Spoel het daarna goed uit.

2) Verfbad maken

Zet een pan met ruim water op het vuur, en voeg je uien- of avocadoresten erbij. Gele ui wordt geel, rode ui wordt… groen en avocado: roze! Zo bijzonder. Laat het minimaal een uur, maar langer kan ook om de kleur intenser te maken, pruttelen met de deksel erop.

Wil je leuke patronen? Met een touwtje kun je de stof samenbinden voor een ‘tie-dye’-effect. Online zijn er allerlei handleidingen te vinden!
Marieke Eyskoot

3) Verven

Is het water een diepe kleur? Zeef de resten eruit, en doe je textiel in het verfbad. Dompel het onder, en laat het minstens een uurtje in goed heet water weken. Voor een sterker effect laat je het daarna in elk geval een nachtje staan.

4) Je bent klaar!

Haal je stof uit de pan, wring het goed uit, hang te drogen en wees trots op het resultaat! Stuur ons vooral een fotootje, dat zou ik superleuk vinden. En denk je nu, hmm, een pan steeds een uur op het vuur laten staan is niet zo duurzaam – dat klopt natuurlijk, maar ik ga er niet vanuit dat je dit elke dag gaat doen :) Net als dat avocado’s misschien niet het meest duurzame voedsel zijn, maar als je ze toch hebt, maak dan vooral nog iets moois met de restjes. Veel groeten en goeds, Marieke
 

Wil je meer? Zoek online meer tips of een workshop die je kan volgen
Marieke Eyskoot
Geschreven door
Marieke Eyskoot
Datum