Zo trouwde ik
Meneer Eyskoot en ik trouwden in september 2012 op een biologische boerderij in Amsterdam. Daardoor hoefden veel gasten minder te reizen (en wij zelf ook – we gingen erheen met één van de eerste elektrische VW-busjes). We aten plantaardig, inclusief de taart, en behoorlijk wat van de ingrediënten kwamen van de boerderij. De versieringen maakten we zelf: we hingen lege glazen potjes in de boomgaard met door een vriendin geteelde biologische bloemen, en knipten slingers van gebruikt printpapier en kranten. Ik droeg een jurk en jas van een Nederlandse duurzame ontwerper, die ik opnieuw aan kan en bijvoorbeeld droeg tijdens mijn boeklancering. Meneer Eyskoots pak was van een Nederlands eerlijk modemerk – het is zijn enige pak, waar je hem bij elke gelegenheid in ziet. Ik vond zijn das in een kringloopwinkel. Als feest organiseerden we een festival in de tuin, met spelletjes, saté barbecue en door de gasten meegebrachte taart. Het was een heerlijke dag, waar nog veel meer over te vertellen is – zie daarvoor mijn tips hieronder!
Trouwkleding
Een traditionele trouwjurk kan natuurlijk heel speciaal zijn, maar niet per sé zo duurzaam. Je kunt hem eigenlijk alleen op de dag zelf aan, en vaak zijn ze niet van heel milieubewuste stoffen. Zonde van je geld en de aarde… Kies een outfit die je nog bij een mooie gelegenheid kan dragen – en waarom niet een mooi broekpak bijvoorbeeld? Dat zou ik nu kiezen als ik het over zou doen, denk ik! En je hebt nog veel meer opties: er zijn ateliers die hier bij het ontwerpen van de outfit al rekening mee houden, en hem daarna eventueel kunnen vermaken tot draagbaardere stukken (zie mijn item voor BinnensteBuiten over dit onderwerp). Je kunt een tweedehands trouwjurk kopen in een kringloopwinkel, er eentje huren in een kledingbibliotheek – en heb je ‘bruidsmeisjes’, dan geldt dit natuurlijk ook voor hen! Pakken voor mannen zijn vaak al duurzamer omdat ze regelmatig worden doorgedragen na de dag zelf, maar ook hier kun je natuurlijk gaan voor groenere materialen en huren, lenen of tweedehands.
Make-up en ringen
Mijn make-up was biologisch, dat vond ik echt belangrijk. Zoek een visagist die werkt met natuurlijke en gecertificeerde merken, dan straal je extra! Onze ringen zijn Fairtrade en Oro Verde-gecertificeerd. Dat zijn keurmerken voor eerlijkere en duurzamere grondstoffen. Maar je zou ook voor tweedehands ringen kunnen gaan, van gerecycled materiaal of zelfs een erfstuk (laten versmelten)? Dat is al helemaal bijzonder…
Uitnodigingen en versieringen
Gangbare versieringen als ballonnen, strikken en slingers zijn vaak van milieubelastende materialen, best duur en misschien minder persoonlijk. Je kunt ze ook zelf maken. Dat is gezellig en leuk om met vrienden te doen in de aanloop naar de grote dag en goedkoper. Is dat niet voor jou en laat je het liever over aan een stylist? Zoek dan iemand die bijvoorbeeld met gerecyclede materialen werkt, liever voor planten gaat dan bloemen (die blijven!) en hier creatief over nadenkt. Hetzelfde voor je uitnodigingen: kan het digitaal bijvoorbeeld? Of als je toch liever iets stuurt, dat het van hergebruikt papier is en met plantaardige inkt?
Locatie en vervoer
Zoek als je kan naar een plek die goed bereikbaar is met het openbaar vervoer of waar veel van de gasten niet heel ver voor hoeven reizen. Vraag aan de ceremoniemeester of die carpoolen wil coördineren en let op toegankelijkheid voor iedereen. Er zijn ook steeds meer elektrische voertuigen te huur voor je eigen vervoer, ook oldtimers (maar samen met de tram kan ook heel romantisch zijn :)). Het liefst is het ook een locatie die duurzaamheid belangrijk vindt en bijvoorbeeld een Green Key certificering heeft.
'Hoe meer biologisch, lokaal, vegetarisch of plantaardig hoe beter. Dat scheelt echt veel impact.'
Eten en cadeaus
Ga voor duurzamere catering als je kan: hoe meer biologisch, lokaal, vegetarisch of plantaardig hoe beter. Dat scheelt echt veel impact. Geef je graag een cadeautje mee? Kies dan iets dat iedereen kan gebruiken of eten – wij kozen voor zelfgemaakte koekjes met lavendel uit eigen tuin, maar je kunt bijvoorbeeld ook denken aan een donatie namens alle gasten door jullie. En voor jullie eigen huwelijkscadeau: maak een verlanglijst! Het klinkt misschien niet zo romantisch, maar het heeft zo veel voordelen. Je krijgt wat je wil/nodig hebt, geen verspilling en makkelijk voor iedereen. En geld voor een mooie, duurzame reis (met de trein door Schotland kan ik bijvoorbeeld erg aanbevelen) is natuurlijk ook super, een ervaring blijft een topcadeau.
En het allerbelangrijkst: geniet enorm, maak mooie herinneringen (ook heel duurzaam) en alvast enorm gefeliciteerd en veel geluk!
Liefs, Marieke