In de trein, in een restaurant, tijdens gesprekken en in bed: een groot deel van Nederland is constant online. Overal zitten we gebogen over ons kleine scherm te scrollen. Ik ben daar een van, maar besloot tijdens een vakantie in de natuur ‘af te kicken’.

'Hoe bedoel je geen WiFi?' Mijn 14-jarige zoon keek me vol ongeloof aan. Hij had zich verschrikkelijk op de off grid vakantie in de Franse Ardennen verheugd, maar kreeg nu de zenuwen. Blijkbaar had hij zich niet gerealiseerd dat kamperen in de natuur ook betekende geen WiFi. 

Gedeelde smart is halve smart

Geniepig grinnikte ik zachtjes. Op deze reactie had ik stiekem een beetje gehoopt. Dat schokeffect maakte de komende vakantie extra effectief. Ik had zelf besloten tot een radicale, digitale detox en vond dat mijn kinderen die ook best konden gebruiken. Gedeelde smart is halve smart, toch?

Challenge

Wat kan je eigenlijk doen met je oude telefoon?

Laat hem niet wegstoffen in een lade! Dit kan je er óók mee doen

Dit kan je er óók mee doen

Mijn offline wereld leidde me af van mijn online wereld

Bij ons thuis halen we de gemiddelde schermtijd (van 5 uur per dag) in Nederland flink omhoog. Ik verantwoord al die uren dat ik mail, typ, door mijn tijdlijn op social media scrol en artikelen lees met het excuus: ‘Veel van mijn werk is nou eenmaal online’.

Maar tijdens een gesprek, of tijdens het eten hoef ik natuurlijk dat WhatsApp-bericht of telefoontje niet te beantwoorden. Soms leek het wel alsof mijn offline wereld een soort afleiding van mijn online wereld werd. 

Wat was hún excuus?

Goed voorbeeld doet volgen, dus zit de telefoon van mijn kinderen een groot deel van de dag ook aan hun hand geplakt. Op de meest wonderlijke plekken zijn ze voor hun vrienden bereikbaar via Snapchat of zoeken ze ‘leuke’ weetjes op TikTok. En dat gedrag viel me - gek genoeg – in eerste instantie meer op, dan dat van mezelf. Want wat was hún excuus? 

‘Ik verantwoord al die uren met het excuus: Veel van mijn werk is nou eenmaal online.’
Asceline Groot | Columnist

Er bleef weinig tijd over voor andere dingen

Om een einde aan deze verslaving - ik kan er echt geen ander woord voor bedenken - greep ik onze actieve outdoor vakantie aan om dit gedrag maar eens te doorbreken. Het ideale moment, want we zouden gaan hiken, kanoën, mountainbiken en kamperen, waardoor er weinig tijd overbleef voor andere dingen.

Het grote afkicken kon beginnen

Nerveus zette ik bij de Belgische grens mijn telefoon op stil. Helemaal uit kon niet, want ik had Google Maps nog nodig, maar ik ontving geen notificaties meer, had de apps die ik constant gebruik van mijn beginscherm verplaatst en bijna iedereen in mijn omgeving (collega’s, klanten en vrienden) wist dat ik een week niet bereikbaar zou zijn. Mijn grote afkicken kon beginnen.

Voor mijn kinderen was het gemakkelijker dan voor mij, zij hadden al hun data voor de maand er al doorheen gejast en met mijn telefoon op non-actief was de kans op een hotspot gereduceerd tot nul.

Challenge

Makkelijke recepten voor op de camping?

Onze chef-kok Ramon Brugman maakt de lekkerste recepten op slechts één gaspitje 

https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/lekker-eten/5x-ramons-lekkerste-camping-rec…

Al snel kwam de rust

Een uurtje dacht ik nog aan alles wat ik had moeten doen voor vertrek, maar daarna kwam de rust. De hele week kletste ik zonder afleiding, ik staarde voor me uit, las een boek dat al maanden wachtte op mijn aandacht en had ineens alle tijd om een spelletje te spelen. Tijdens de dagen in de natuur ging mijn hartslag omlaag (ik draag een horloge dat dit voor me bijhoudt), sliep ik dieper dan ooit en leefde ik in het moment.

Ook bij mijn kinderen zag ik een groot verschil. Eerst waren ze nog een beetje zoekend naar vermaak, maar verbazingwekkend snel daarna bedachten ze zelf spelletjes, klungelden wat aan en maakten met iedereen die daar zin in had een praatje. Ze leerden zelfs, met grote volharding, onze negenjarige hond een nieuw trucje.

Ik keek met angst en beven naar mijn telefoon

Op de terugweg naar huis keek ik met angst en beven naar mijn telefoon. Ik durfde niet te kijken hoeveel berichten ik had. De week was voorbij gevlogen en ik voelde me zo ontspannen, dat ik dat gevoel zo lang mogelijk wilde houden. Ik legde mijn telefoon weg en vroeg enthousiast: “wie doet er mee met ‘wie ben ik’”. Maar niemand gaf antwoord. De nieuwe maand was ingegaan, dus er waren weer data in overvloed.

Ben je zelf ook een beetje telefoonverslaafd? Dan kan ik je een paar tips geven voor een goede reset.

  1. Pak een logisch moment. Als je een drukke week op je werk hebt, weet je zeker dat het niet gaat lukken.
  2. Plan een digitale detox tijdens een vakantie waarin je dingen gaat ondernemen. Als je de hele dag op het strand zit, is de verleiding groot om je telefoon erbij te pakken.
  3. Informeer je omgeving over je plannen. Als je eigenlijk ‘altijd’ bereikbaar bent, is het fijn dat mensen nu rekening kunnen houden met je digitale detox.
  4. Probeer het ook thuis een beetje vast te houden. Ik leg mijn telefoon nu in een mandje als ik thuiskom na een werkdag. En ik stuur heel bewust ’s avonds alleen een paar privéberichten.  
  5. Geniet er in elk geval van zolang mogelijk van, want je houdt elke dag zeeën van tijd over voor echt leuke dingen.

BinnensteBuiten en het platform hetkanWEL delen hun missie om zoveel mogelijk mensen te inspireren om op een toegankelijke manier bewuster te leven. Wyke en Asceline gidsen ons in de vorm van een 2-wekelijkse column door de de wereld van duurzaamheid.