Lopen is de meest duurzame vorm van reizen. In principe heb je er niet zoveel voor nodig, behalve een paar goede schoenen. En een paar blarenpleisters, voor het geval dat. Verder is het een kwestie van de ene voet voor de ander zetten, je loskoppelen van je telefoon, opgaan in de natuur en flinke teugen frisse lucht inademen. En weer uitademen natuurlijk.

Check de routeplanner

Ik weet niet precies wanneer ik ermee begonnen ben, maar sinds kort check ik op de routeplanner altijd even hoe lang iets lopen is. Zo weet ik dat het vanuit Amsterdam 34 uur lopen is naar Borssele, waar ik laatst moest zijn. Dat vond ik meevallen, al moet ik er eerlijkheidshalve ook bij zeggen dat ik 27 kilometer lopen op één dag bij een andere gelegenheid weer veel vond.

Ga je wandelen of toch fietsen?

In het kader van de Anders Reizen maand bij hetkanWEL stond een meerdaagse wandeltocht door Drenthe op het programma. De eerste dag zouden we 20 kilometer van Steenwijk naar Havelte lopen, de tweede dag zouden we 27 kilometer afleggen door het Dwingelderveld. Dat is ongeveer van mijn huis in Amsterdam naar het strand, zo rekende een vriend me voor. Een afstand die ik normaal gesproken eigenlijk al te ver vind om te fietsen en waar ik dus enigszins tegenop keek.

kaapsebossen.jpg

5x winterse wandelingen

Deze routes in Nederland wil je echt niet missen. 

Ga naar de wandelen

Wandelavontuur in Engeland en de Verenigde Staten

Het deed me denken aan de bestseller Het Zoutpad van Raynor Winn, waarin een echtpaar het South West Coastal Path in Engeland loopt en op de eerste dag niet heel veel verder komt dan een paar schamele kilometers. Althans in mijn herinnering. Het deed me ook denken aan Sheryl Strayed, die in haar boek Wild beschrijft hoe ze de Pacific Crest Trail in de Verenigde Staten loopt en haar reis begint met een veel te zware rugzak en te kleine wandelschoenen. Beginners, die aan het einde van het boek veranderd zijn in doorgewinterde wandelaars.

Dit kan jij ook als beginner!

Hoewel ik in het verleden al de nodige stappen gezet heb in ruige berglandschappen, zie ik mezelf nog steeds als die beginnende wandelaar. Misschien omdat het lang geleden is dat ik meer dan vier dagen achter elkaar gelopen heb. Misschien ook omdat het in het verleden altijd om losse expedities ging waar ik voor trainde en die ik na thuiskomst met hetzelfde gemak weer losliet om terug te keren naar mijn comfortabele leventje achter de computer.

'Wist je dat 10.000 stappen per dag zo’n 6 à 7 kilometer is?'
Wyke Potjer | Columniste

Liefde voor het lopen

Maar tijdens de pandemie veranderde er iets en begon ik -net als half Nederland- bijna maniakaal te lopen om in beweging te blijven en mijn dagelijkse 10.000 stappen te halen. Dat is zo’n 6 à 7 kilometer per dag (en dus lang niet die 27 die in Drenthe op het programma stond). Maar in die tijd ontwikkelde ik wel een liefde voor het trage voortbewegen van het lopen waardoor je toch heel anders gaat kijken. 

Gevarieerd landschap in Drenthe

Zo ontdekte ik bijvoorbeeld dat het park bij mij in de buurt niet alleen tal van bonte spechten, reigers en ooievaars huisvest, maar ook de ijsvogel. En dat er delen in Drenthe zijn waar je tijdens een wandeling niet alleen vier verschillende landschappen voorbij ziet komen, maar waar je ook nauwelijks mensen tegenkomt of gehinderd wordt door het ruisen van een snelweg op de achtergrond.

'De langeafstandswandeling is één van de drie reistrends van 2023'
Wyke Potjer | Columniste

Dwars door de 'Dutch mountains'

Nederland blijkt naast het beroemde Pieterpad (dat dit jaar 40 jaar bestaat), nog tal van andere lange afstand wandelpaden te kennen. Van west naar oost, van noord naar zuid, langs de rivieren en door de ´Dutch mountains´. En hoewel het risico groot is dat je op mooie dagen half wandelend Nederland tegenkomt, blijk je toch ook net zo vaak de stilte te kunnen vinden.

Al wandelend meer zien én gezond bezig zijn

Wandelen is de afgelopen jaren enorm in populariteit gestegen. Het maken van een langeafstandswandeling werd begin dit jaar door Columbus Travel zelfs genoemd als één van de drie reistrends van 2023. Want juist door langzamer te reizen, zie je meer. Bovendien is het goed voor je fysieke en mentale gezondheid en wordt het in sommige landen, zoals Schotland, zelfs voorgeschreven als medicijn.

Goed voor jou en de natuur

Als je onderweg dan ook nog zwerfafval opruimt en zelf geen sporen achterlaat of te dichtbij wilde dieren komt en hun habitat verstoort, ben je helemaal duurzaam bezig. Ik ben om en ben voorzichtig al aan het wegdromen bij de opties voor mijn eerste langeafstandswandeling ergens in Europa, want er schijnen behoorlijk wat pareltjes op treinafstand te vinden te zijn.

Meer inspiratie?

BinnensteBuiten en het platform hetkanWEL delen hun missie om zoveel mogelijk mensen te inspireren om op een toegankelijke manier bewuster te leven. Wyke en Asceline gidsen ons in de vorm van een tweewekelijks column door de wereld van duurzaamheid.