We herinneren ons allemaal de aangrijpende beelden van Syrische vluchtelingen die in ruil voor een betere toekomst en veilig onderkomen hun leven op het spel zetten en de zee over steken. Een spoor van honderden zwemvesten achterlatend op het strand. Zwemvesten met een verhaal. De Braziliaanse Thami bedenkt een concept met de vesten waarmee hij de maatschappelijke kant van de crisis wil belichten én mensen een kans geeft hun creatieve talent te benutten in Nederland. Hij slaagt er niet alleen in om een succesvol integratietraject op te zetten, maar weet ook een deel van het milieuprobleem op te lossen. Win-win. Wij gaan met hem in gesprek.
Thami Schweichler

Thami (36) is half Braziliaans, half Nederlands. Hij groeit op in Brazilië en ondervindt van jongs af aan het schrijdende contrast tussen arm en rijk. De wereld is oneerlijk verdeeld en daar wil hij graag iets aan doen. In 2016 richt hij Makers Unite op, een sociale onderneming die professionele kansen biedt voor nieuwkomers met een vluchtelingenachtergrond, door samen duurzame producten te maken.

Een zwemvest met een verhaal

Bij Makers Unite geloven ze dat mens en materiaal een tweede kans verdienen. Een deel van de collectie wordt gemaakt van reddingsvesten die zijn achtergelaten op de Griekse kusten na de oversteek naar Europa, zo’n 7000 stuks. Deze reddingsvesten vormen in de afgelopen jaren niet alleen een triest symbool van de vluchtelingencrisis, maar zijn ook een ecologisch probleem in Griekenland. Door deze reddingsvesten te verzamelen en ze samen met nieuwkomers te transformeren tot nieuwe producten - zoals laptophoezen en tassen - vertellen ze een verhaal dat zowel serieus als hoopvol is, en dat helpt om geloof in sociale inclusie te delen. Daarnaast financieren ze met de verkoop van deze producten hun activiteiten, waaronder een talentontwikkelingsprogramma voor nieuwkomers in Nederland.

Het atelier van Makers Unite - foto's Barbara Kieboom

Lab voor creatief talent

Makers Unite is een creatief lab waar de mens centraal staat. Wie ben je, wat wil je en waar ligt je kracht? Het is een academie waar statushouders met een creatieve achtergrond worden opgeleid. Op basis van hun talent worden ze ingezet op plekken waar hun expertise van pas komt. Het programma is succesvol en haalt hoge scores op integratie. Dat komt volgens Thami door het vertrouwen die zij mensen geven. ‘Wij laten ze weer geloven in zichzelf en helpen ze bij de kleinste dingen als het opstellen van een C.V. en het voeren van een sollicitatiegesprek.’ De methode werkt en ze slepen de een na de andere prijs binnen, waaronder de Refugee Challenge van What Design Can Do en UNHCR in 2016, de ABN AMRO Social Enterpreneurship Prize in 2017 en het programma ‘Amsterdammers, Maak je Stad!’ in 2018.

Mijn wens is om duurzaamheid inclusief te maken
Thami Schweigler, co-founder Makers Unite

Nog meer plek voor nieuwkomers

Ondanks het succesvolle programma en alle mensen die hij een plek heeft kunnen geven in de maatschappij, kan Thami nog steeds wakker liggen van het onrecht in de wereld. De oorlog in Oekraïne houdt hem dagelijks bezig en daarom wil hij uitbreiden, om nog meer nieuwkomers een plek te bieden. Op dit moment bestaat het collectief uit bijna 300 deelnemers, maar hij hoopt over vier jaar nog zeker 150 nieuwe mensen een plek te bieden. Het bedrijf dat hij nu opzet gaat over het repareren en upgraden van kleding. ‘Ik krijg veel vraag van grote merken hoe zij lokaal, duurzaam en inclusief kunnen produceren, ik kan ze daarbij helpen.’

Hoe fijn zou het zijn om in harmonie te leven met de mensen om je heen en de aarde?
Thami Schweichler, co-founder Makers Unite

Samen kunnen we de wereld verbeteren

‘Mijn droom is dat iedereen zijn eigen verantwoordelijk neemt om gelijkheid in de samenleving te creëren. Hoe fijn zou het zijn om in harmonie te leven met de mensen om je heen en de aarde? Dan zouden er geen problemen meer zijn en is alles opgelost.’ En, ‘iedereen kan het’, benadrukt hij. ‘Maar je moet wel die eerste stap durven zetten. Want, elke stap leidt naar iets.’ Of, zoals hij ooit in zijn eigen TedTalk zo mooi zei ‘Change in the world is a phonecall away’. En zo simpel is het, laten we met z’n allen meer durven, om samen een mooiere wereld te creëren.

Een slotnoot van Marieke Eyskoot

Voor onze duurzame lifestyle-expert Marieke Eyskoot was dit een van de items die ze heel graag voor BinnensteBuiten wilde maken. ‘Ik heb al een tijdje een laptophoes die gemaakt is van zo’n reddingsvest (ik loop er ook mee rond in de uitzending). Steeds als ik hem oppak, raakt het me. Ik krijg er nu weer kippenvel van. Ik pak niet alleen een gebruiksvoorwerp vast, maar een verhaal. Iemand, een echt mens zoals jij en ik, is hier daadwerkelijk in gevlucht. Iemand heeft dit aangehad, is ermee in een bootje gestapt en heeft alles achtergelaten. Door oorlog, honger of onderdrukking, om een veilig leven te vinden – misschien ook voor diens kinderen. Dat had ik net zo goed zelf kunnen zijn. Ik heb de mazzel gehad dat ik hier in Nederland ben geboren. Met allerlei voordelen, die ik zomaar heb gekregen, gratis en voor niks. Democratie, mensenrechten, rijkdom, vrijheid. Ik heb er niks voor gedaan, want het was toeval dat ik hier ter wereld kwam. Dus ik heb er ook niet meer recht op dan iemand anders. Het is zo belangrijk me dat te realiseren, zeker nu. Ik had ook in Oekraïne kunnen wonen, in Syrië of waar dan ook waar het leven heel anders is dan hier. Steeds als ik mijn laptop pak, word ik hieraan herinnerd. En aan hoezeer ik alles wat ik heb gekregen wil inzetten om de wereld wat eerlijker te maken – al is het maar een klein beetje. Dit initiatief doet dat en pakt zowel een milieu- als een sociale crisis aan. Zo inspirerend, net als de producten die ze maken: mijn hoes valt nogal op, dus ik heb er vaak gesprekken over. Zoals ik dat nu een beetje met jou als lezer heb. Dank voor je interesse, voor het kijken en voor je steun. Een eer dat ik dit soort verhalen via BinnensteBuiten met je mag delen.’ Marieke

7 minuten