Het is de ochtend van 1 januari. Ik logeer bij vrienden, die net naar Frankrijk zijn verhuisd en samen vierden we tot in de vroege uurtjes het nieuwe jaar. Nog een beetje brakkig loop ik in pyjama het terras op. De zon schijnt in mijn gezicht en ik plof zachtjes op een stoel en geniet van de rust en de stilte.

Wat wilde ik anders doen in 2023

Op weg naar Frankrijk evalueerden mijn man en ik 2022. Ik vond het best een heftig jaar met veel veranderingen, waarbij ik de lat voor mezelf behoorlijk hoog had gelegd. Wat wilde ik dan anders doen in 2023, vroeg hij? Meteen begon ik mijn lijst met goede voornemens op te dreunen; van beter plannen (dat lees je per slot van rekening in elk zelfhulpboek) om meer rust te creëren tot meer tijd voor vrienden en sport. Vaker uitgebreid vegan koken, minder kopen en rigoureus ontspullen. In 2023 zouden duurzaamheid en structuur centraal staan.

Het ging niet over wat ik wel wilde

En terwijl ik daar op het terras zat, besefte ik dat mijn lange lijst met goede voornemens ging over onderwerpen waar ik in tekort schoot of die ik niet meer wilde doen. Het waren punten van aandacht om mijn leven nog efficiënter in te richten, of beter aan de verwachtingen van de mensen om mijn heen te voldoen, maar het ging helemaal niet over wat ik echt wilde.

Vorig jaar heb ik de lat voor mezelf behoorlijk hoog gelegd
Columnist Asceline Groot

Ik parkeerde mijn goede voornemens

“Wat moest ik dan doen?”, vroeg ik me in gedachten af. Niets, concludeerde ik meteen. Ik zou mijn goede voornemens parkeren, al die eisen aan mezelf overboord gooien en gewoon veel vaker genieten van ‘gewoon zijn’. De rest van de dag lukte dat goed. Ik ging mee in de flow. We aten, speelden spelletjes, repareerden een afvoer, voetbalden in de tuin en maakten een lange wandeling. Aan het eind van de middag lagen we op de bank, dronken thee, lazen een boek en namen de tijd om te koken.

Een duurzamer leven

Was het een nieuw leven op het Franse platteland wat ik ook wilde? Dat niet, maar de rust vond ik wel lekker. Voordat ik er erg in had, zat ik in gedachten alweer vol in de planningstand om dit ook thuis te organiseren. Ik zou een vaste dag in het weekend met niemand afspreken en doordeweeks een dag vrij nemen om met vriendinnen te wandelen en op de markt verpakkingsvrij boodschappen te doen en voor de hele week te koken. Grinnikend om mijn eigen onkunde iets op zijn beloop te laten, legde ik die plannen meteen weer naast me neer en bedacht het volgende.

Zo gaat het je lukken!

  1. De meeste mensen hebben goede voornemens, maar wist je dat de meesten op 12 januari alweer afhaken? Het is onzin om jezelf in de eerste twee weken van het nieuwe jaar van alles op te leggen, om jezelf vervolgens teleur te stellen.
  2. Goede voornemens en doelen zijn fijn om naar toe te werken, maar ik hoef niet alles in mijn leven rigoureus te veranderen en zeker niet allemaal tegelijk. Ik moet gewoon ergens beginnen. Als ik vaker plantaardig wil eten, maak ik vanavond een lekkere maaltijd. Als ik vaker wil sporten, trek ik vandaag gewoon mijn schoenen aan en ga ik naar buiten. En vanaf daar neem ik kleine stappen.
  3. Je houdt goede voornemens (of eigenlijk alle veranderingen in je gedrag) alleen maar vol als je echt gemotiveerd bent en bereid bent er ook iets voor te laten. Als ik vaker rust wil, moet ik zonder schuldgevoel een keer een feestje afzeggen. Wil ik minder kleding kopen, dan moet ik mijn kast induiken en nieuwe, creatieve combinaties maken. Wil ik minder werken, dan houd ik meer tijd over. Consumeer ik ook nog minder, dan heeft dat nauwelijks financiële consequenties.
  4. Als je iets verandert in je gedrag, heb je 40 dagen nodig om je nieuwe gedrag te verankeren. Ik moet dus even doorzetten. En door iemand te zoeken om het samen mee te doen, is het gemakkelijker.
  5. En als ik wat vaker wil nietsen, dan zal ik dat moeten inplannen. Hoe ironisch dat ook klinkt.

Maak er iets moois van

Met deze inzichten ga ik vol goede moed 2023 tegemoet. Zonder druk van buitenaf, met de wil om met volle teugen van het leven te genieten, zonder de planeet te schaden, maar zeker ook niet naïef door te denken dat mijn dromen en nieuwe gedrag als vanzelf komen aanwaaien. En ik wens jou hetzelfde. Maak er iets moois van.