Het is betaalbaar, duurzaam en toekomstbestendig. BinnensteBuiten krijgt een uniek inkijkje in de toekomstige wereld van ‘biobased bouwen’. Simpelweg: bouwen met de natuur. Daarvoor gebruik je natuurlijke en hernieuwbare materialen zoals bloemen, schimmels, wieren en zelfs uitwerpselen. Kijk mee!

Marieke ontdekt bouwmateriaal van wier

Onze duurzame lifestyle-expert Marieke kijkt rond op de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 in Almere. Ze stapt binnen in een huis dat volledig is gebouwd van natuurlijke, hernieuwbare materialen. Marieke kijkt ook mee in de werkplaats van Marjanne Cuypers. Zij maakt plaatmateriaal van zeewier, geschikt voor meubels en zelfs plafonds.

Bekijk de video

Wat is biobased bouwen?

Biobased bouwmaterialen bestaan uit natuurlijke en vooral hernieuwbare grondstoffen. De term hernieuwbaar is belangrijk, omdat de gebruikte materialen op natuurlijk wijze en op korter termijn terug moeten kunnen groeien. Denk bijvoorbeeld aan stro, bloemen, schimmels en zeewier. Zand, steen en aardolie zijn ook natuurlijke materialen, maar het duurt duizenden jaren om deze voorraden weer aan te vullen.

Je kan gezonder, beter en vooral betaalbaar bouwen met de natuur
Lucas de Man, een van de bedenkers van het biobased huis

Waarom biobased bouwen?

Bouwen met natuurlijke materialen zoals hout, hennep en leem kan een oplossing zijn voor de huidige woningnood en stilliggende bouwprojecten. Het gebruik van alternatieve materialen is volgens Lucas de Man, een van de bedenkers van het biobased huis, heel betaalbaar, minder belastend voor het milieu en bovendien niet schadelijk voor de gezondheid.

Inspiratie voor bouwen met de natuur

Deze technieken en natuurlijke, herbruikbare materialen zijn soms nog erg op de toekomst gericht, maar bouwen met de natuur leeft! Doe ook inspiratie op: 

  • Akoestische geluidspanelen van paddenstoelen
    Het wortelachtige, ondergrondse netwerk van paddenstoelen heet mycelium en daar kan je fantastische dingen mee maken. Denk aan de akoestische geluidspanelen en duurzaam verpakkingsmateriaal. De panelen worden gemaakt door katoenresten te mengen met mycelium. Het materiaal groeit naar de gewenste vorm, totdat het wordt gedroogd en afgewerkt. Het materiaal is brandvertragend, lucht filterend en werkt akoestisch.

 

  • Bouwen met betontegels van bacteriën
    Wist je dat de traditionele cementproductie meer dan 8% van de wereldwijde CO2 uitstoot? Dat is vier keer meer dan de luchtvaartindustrie. Waarom dan niet bouwen met minder vervuilende betontegels van bacteriën? Gerecycled aggregaat (o.a grind, zand en ander steengruis) wordt schoongemaakt en gemengd met bacteriën en voedingsstoffen. Dit mengsel gaat in een mal op een bepaalde temperatuur en de stenen zijn na 24 uur klaar voor gebruik.

 

  • Een plafond van korenbloemen 
    Een enorme blikvanger! Plafondpanelen van kleurrijke korenbloemen. Slapen, koken, leven onder een hemel van bloemen. Wat een droom toch? Het is nu al mogelijk, ziet Marieke. En, niet onbelangrijk, door het speciale productieproces behouden de bloemen zelfs hun geur.
Biobased wonen is fijn wonen!
Marjanne Cuypers, ontwerpster plaatmateriaal van zeewier
  • Bouwen met zeewier
    Zeewier heeft alleen de zee nodig om te groeien en slaat CO2 op, twee grote voordelen. Verschillende wieren worden vermengd met reststromen uit de hout-/ en papierindustrie en door het natuurlijke bindmiddel in de planten kan dit mengsel geperst worden tot zachte, harde, isolerende en decoratieve platen. In te zetten voor (niet dragende) binnenwanden en meubilair!  Nog even geduld, want dit product zit in de testfase en is op het moment van schrijven nog niet voor de gewone consument op de markt. 

 

  • Grondstoffen uit het riool
    Wat door het riool gaat, geldt als afval toch? Of niet! Wc-papierresten en andere stoffen uit de waterzuivering worden op de Floriade slim ingezet om mee te bouwen. Met een grote  3D-printer worden ventilerende muren gemaakt. Dat is nog eens innovatief bouwen! Dit bouwmateriaal wordt nog onderzocht.

Ik wil aan de slag!

Op sommige biobased bouwmaterialen moet de consument helaas nog even wachten. Met deze praktische tips van Marjanne Cuypers, ontwerper van plaatmateriaal van zeewier, kan je wél gelijk uit de voeten

  • Online zijn een aantal groene bouwmarkten te vinden. Kijk daar eens!
  • Marjanne houdt van bouwmateriaal van zeewier, maar ook erg van hennep en vlas.
  • Je maakt gemakkelijk en snel verschil als je biobased materialen als isolatie gebruikt.
  • Mensen vinden het vaak middeleeuws klinken, maar leem is tof als bouwmateriaal

Wil je het biobased huis met eigen ogen zien? Neem vanaf 14 april t/m 9 oktober 2022 een kijkje op de wereldtuinbouwtentoonstelling in Almere. En wil je nog meer bouwmaterialen bekijken? Hier kan je in het volledige onderzoek duiken van Biobased Creations.