Vlierbloesem ruikt heerlijk en dan die zomerse smaak! Hou jij daar ook van? Maak dan zelf vlierbloesemsiroop. Heel makkelijk en ook leuk om te doen met kinderen. Je gaat de natuur in en eindigt met een glas huisgemaakte limonade. Lees hier hoe je het doet!

Vlierbloesem plukken

Vlierbloesem bloeit altijd vroeg in de zomer, in de maanden mei en juni. Het is het beste om de vlierbloesem, die je ook wel schermen noemt, te plukken in de vroege ochtend op een droge, zonnige dag. De smaak zit namelijk in het stuifmeel en in de ochtend hebben de bloesems het meeste aroma. Ruik er ook maar eens aan! Heerlijk!

Pak alleen de witte frisse bloemen die al open zijn en niet de bloemen die al uitgebloeid zijn. Pluk alleen wat je nodig hebt en laat de rest doorgroeien tot vlierbessen, zo hebben de beestjes ook nog wat. En pluk niet onder een meter, misschien is er net een hondje langsgelopen. Meer tips over wildplukken lees je hier.

Wat heb je nodig?

  • 20 bloemschermen van de vlier
  • 1 liter water
  • 500 gram suiker per liter sap (of meer als je van zoet houdt)
  • 1/2 citroen

Werkwijze

  • Schud de bloesem voorzichtig uit, zodat eventuele beestjes eruit vallen. Was het niet onder de kraan, want dan spoel je het stuifmeel en daarmee ook de smaak weg.
  • Verwijder de grotere steeltjes van de bloemen, de kleine kun je eraan laten.
  • Doe de vlierbloesem in een pan met de schijfjes citroen en het water en laat het minimaal 24 uur trekken. Hoe langer je het laat staan, hoe intenser de smaak.
  • Na 24 uur giet je het sap door een zeef, kaasdoek of gebruik een schone theedoek.
  • Voor iedere liter sap heb je 500 gram suiker nodig, meer kan ook als je de siroop graag zoeter wil. Minder kan ook, maar het is dan minder lang houdbaar. Breng het sap met de suiker aan de kook.
  • Verse siroop kun je 5 dagen bewaren in de koelkast. Wil je het langer bewaren? Doe de siroop dan in een gesteriliseerde fles.

Hoe gebruik je het?

De siroop kun je gebruiken om een heerlijke limonade van te maken met alleen water of kies voor bruiswater. Lekker om er wat ijsklontjes aan toe te voegen en een schijfje citroen. En voor meer afwisseling eventueel ook een takje verse munt, frambozen of aalbessen. Het kan ook een heerlijke smaakmaker zijn in een gin-tonic of prosecco cocktail. Of giet wat siroop over een bol ijs of in je yoghurt. Culinair schrijver Nadia Zerouali ging er mee aan de slag en frituurt de vlierbloesem.

Urban Jungle Dordrecht | Fotografie: Roos Eijmers

Meer inspiratie?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Volop tips voor een leuk en groen leven!

Dat wil ik!
Geschreven door
Dorenda van Knegsel
Datum