Ik hou veel van gebruiken en tradities. Dat verbaast mensen weleens. Blijkbaar kom ik meer over als iemand die vernieuwing zoekt, en niet dol is op oudere rituelen. Allebei is waar, denk ik. Een gewoonte markeert de tijd, en daar kan ik echt van genieten. Wat gezellig, er komen oliebollenkramen in de straten te staan. Feestverlichting geeft de stad een warme gloed. De Voedselbank organiseert de WarmeWinterweken. Dat betekent voor mij: Kerst komt eraan. Een periode van traditionele gebruiken, maar ook van zelfbedachte, moderne vieringen…

Fijne tradities

Kerstmis staat bol van tradities. Beide Kerstdagen eten bij familie – de eerste naar jouw ouders, de tweede naar de mijne? Een kerstboom opzetten, en wellicht de 24e naar een mis. Cadeautjes uitpakken, mooie kleren aan, kerstontbijt op school. Dat deze voorspelbare activiteiten elk jaar weer terugkomen maakt het voor mij extra mooi. Veel ervan zijn ook verbonden aan onze jeugd, en hebben daarom een speciaal plekje in ons hart.

Vier ook Restmis, Restpaas en Restsint!
Tip van onze duurzame lifestyle-expert Marieke Eyskoot

Tegelijkertijd vind ik het heel leuk om met frisse ogen te kijken naar alles wat we normaal zijn gaan vinden. Is de standaard wel het beste en het leukste voor onszelf, en alles en iedereen om ons heen? Meneer Eyskoot en ik houden veel van kerstbomen, en verheugen ons altijd op ons vaste wandelrondje rondom het water bij ons huis. Vanaf december poppen er achter steeds meer ramen stralend verlichte kleintjes en knoeperds. Daar, daar, dáár, roepen we naar elkaar. Dat er na Oud en Nieuw grote stapels afgedankte bomen langs de weg liggen, raakt ons dan weer zeer. Als er een goede kluit aan zit sleep ik ze mee om in onze tuin te zetten, waar we een heus dennenbos zijn begonnen. Zelf hebben we al een tijd een geadopteerde boom, die weer teruggaat in de grond bij de teler. 
 

Dit maken onze chefs voor het kerstmenu

Van kersttol tot broodpudding, paddenstoelenstoof én prachtige amuses met bloemkool in tempura en paddenstoelen gevuld met een notendip! Onze chefs Rosah, Sharon en Geneal maken de mooiste gerechten deze kerst.

Kerstmenu BinnensteBuiten 2023 | Foto: Sheena Schouwink

Marieke maakt een kerstkrans met vrienden

Nog steeds niet ideaal, maar wel beter. Een andere nieuwe, groene traditie, is dat we met goede vrienden een kerstkrans maken van gevonden sparren-, taxus- en rozemarijntakken. Zodra die afspraak voor de deur staat weet ik echt: het is Kerst! Ik doe mijn best op een prachtige, groene krans (die elk jaar groter wordt, je moet ons ermee in de trein zien zitten!) – en we sluiten af met een grote stapel plantaardige pannenkoeken. Volgend jaar wordt alweer de vijfde keer ons nieuwe winterritueel vieren.  

Derde Kerstdag is het bij ons Restmis

En alsof dit nog niet genoeg is, heb ik een extra Kerstdag bedacht als nieuwe traditie. Derde Kerstdag is het bij ons Restmis. De feestperiode is een tijd van overdaad, en om daarbij stil te staan én niks weg te gooien, ben ik begonnen een groep vrienden uit te nodigen op de dag na Kerst. Iedereen neemt restjes mee, van het diner of de brunch, of als alles toch op ging uit de kortingsbak van de winkel.

Samen delen is zo gezellig

We komen samen in onze makkelijkste kleren en sloffen, maken een vuurtje in de tuin, en delen het eten. Je zou denken dat al die overblijfselen samen een rare maaltijd zouden worden, maar niks is minder waar: vaak pakt het verrassend goed uit. Kerst met restjes: gezellig, relaxed en duurzaam! Leen dit gebruik vooral als het je wat lijkt: hoe meer Restmis (en Restpaas en Restsint) hoe beter.


Fijne Restmis!
Liefs, Marieke

Geschreven door
Marieke Eyskoot
Datum