Wat is er nu leuker dan cadeaus? Geven of krijgen, het is toch heerlijk? Zeker tijdens de feestdagen worden er heel wat presentjes ingepakt, en terecht. Hoe meer, hoe beter – toch? Hmm, niet per se: al die spullen hebben natuurlijk behoorlijk veel impact op de aarde. Moet het dus allemaal nieuw zijn, of kan dat ook anders – en zelfs iets zijn wat we gewoonlijk zouden weggooien? Onze duurzame lifestyle-expert Marieke Eyskoot geeft graag cadeaus en is stiekem best goed in het verzinnen en maken van ‘goede’ geschenken. Ze deelt haar informatie en tips.

De echte waarde van een cadeau

We geven bijna altijd iets aan iemand om diegene te laten weten dat we om ze geven. Tijdens verjaardagen, feestdagen, omdat die persoon iets bijzonders heeft bereikt of gedaan, of gewoon als blijk van waardering. Eigenlijk heeft het met ‘nieuw’ niks te maken, toch? Sterker nog, iets kopen is vaak de makkelijkere optie – even een online bestelling doen is zo gedaan. 

Geeft iemand je dus iets zelfgemaakts, dan is daar meestal meer tijd, moeite en liefde in gegaan. De hoeveelheid geld die voor een cadeau is uitgegeven zegt niks over de intentie of gedachte erachter. Een geschenk van iets dat eigenlijk ‘afval’ was, is juist extra mooi: het is goed voor de planeet, en voor je portemonnee. Zeker in deze tijden!

Bekijk vrijdag 1 december de nieuwste uitzending met Marieke

In dit BinnensteBuiten-item ga ik op bezoek bij een initiatief dat van afgedankte fietsbanden riemen maakt. Die grondstof is er in overvloed, ga maar na: als er een scheurtje in de band zit die niet meer te plakken is, gaat de hele band weg… We hebben meer fietsen dan mensen in Nederland, en dat dan nog eens keer twee wielen – miljoenen banden! Ze transformeren meer ‘afval’ tot moois: flesdoppen worden oorbellen, bijvoorbeeld. Klik hier voor heel leuke zelfmaakinspiratie!

We geven in Nederland elk jaar meer dan een miljard euro uit aan verjaardagscadeaus. Daarnaast besteden we gemiddeld per persoon zo’n 115 euro aan Sinterklaas, en ruim 150 euro aan Kerstmis

Tip 1: gezellige cadeaus

Je kunt heel makkelijk mooie cadeaus maken die licht in de donkere dagen brengen, van resten die je anders weg zou gooien. Bewaar door het jaar heen stompjes van kaarsen, en smelt ze in een dikke pan samen tot ‘nieuw’ kaarsvet. Koop lont (liefst van biokatoen) in een hobbywinkel, hang het in een schoongemaakt glazen (jam)potje en giet het vet erin. Laten stollen, en daar is je stralende cadeau! Druppel er etherische olie bij naar smaak als je aan het smelten bent voor een fijne geurkaars.

Nog makkelijker? Breng een lege fles niet naar de glasbak, maar week het etiket eraf, vul het met bijzondere gedroogde blaadjes, steentjes, gevonden veren of wat je mooi vindt, steek er een kaars in en je hebt een speciale kandelaar. Ook gezellig: een wat grotere glazen pot (van tuinbonen bijvoorbeeld) van binnen bekleden met papier waar je kleine gaatjes of patronen in hebt geknipt, en er een waxinelichtje in zetten. Wel goed oppassen dat het papier niet te heet wordt of de vlam niet kan raken! Geïnspireerd? Ik schreef ook een blog over duurzamer kaarslicht. 

Tip 2: cadeaus voor als je er veel van hebt

Geabonneerd op een krant of een tijdschrift? Dat kan ophopen, als je een tijdje het papier niet wegbrengt is de bak zo vol. Maar het hoeft geen afval te zijn, natuurlijk. Vraag welke buren hem graag lezen, en stop hem in de bus. Een tijdschrift is ook een fijn mini-cadeau als je er eentje vindt in een trein of krijgt van een vriend. Het is ook leuk inpakpapier! Heb je er veel over? Dan kun je ze ook doneren aan een opvang, weggeven aan een ziekenhuis of… er een cadeau van maken. Een grote stapel tijdschriften of kranten samengebonden met touw of riemen maakt een heel leuk krukje of tafeltje. Je kunt er zelfs hele stoelen van maken als je handig bent.

Tip 3: cadeaus van bloemen en planten

Een stekje van je mooiste plant in een vrolijke pot kan bijna niet mis. Maar er is natuurlijk van alles mogelijk. Een overschot aan appels, bramen of komkommers in de tuin? Maak er moes, jam of pickles van voor een heerlijk cadeau. Gesnoeid in de tuin, of uitgebloeide bloemen? Droog de bladeren tussen kranten en lijst ze in voor een natuurliefhebber. Zelfs van bananenschillen kun je een leuk cadeau maken voor een groengek: week ze in een mooie fles water, en je hebt ideale plantenvoeding. Of confijt van sinaasappelschillen in een leuk potje, ook lekker – helemaal voor de feestdagen!

Tip 4: cadeaus van wat kapot is

Ik heb vandaag mijn bureau al twee keer drooggemaakt omdat er barsten in onze theepot zitten. Eerst kon het nog wel, maar nu moet-ie echt weg. Hij kan niet naar de kringloop, maar wel naar de tuin! Bindt een touw aan het handvat, en hang hem zonder deksel aan een tak: echt een leuk vogelhuisje. Welkom, vogels (wat stro en takjes erin is wel lekker voor ze denk ik)! Staat ook goed bij de mooie, ronde vuilnisbak die ik aan de straat vond, en waar nu een olijfboompje in staat. Zet een leuk plantje in een kapot kop en schoteltje, maak mooi mozaïek van gebroken keramiek… 

Tip 5: cadeaus die je over hebt

Je hoeft er natuurlijk helemaal niet iets van te maken om het cadeau te kunnen doen. Geef vooral weg wat je niet meer kunt gebruiken (ook een soort van afval). Zó zonde om nieuwe dingen te kopen, terwijl we vaak veel hebben waar iemand anders blijer van wordt. Ik krijg graag tweedehands ‘doorgeefcadeaus’ – heel lief toch als een vriend me iets geeft uit eigen bezit, toch? Niks om je voor te schamen, gewoon doen. Zeker als je al weet dat de ander dat boek bijvoorbeeld graag wil lezen. Het cadeau is nog steeds het cadeau, en daar gaat het om, dat is niks minder waard. En jij al helemaal niet!

Aan de slag!

Er is natuurlijk nog veel meer te bedenken, en online vind je ook veel knutsel- en recycletips – dit lijstje is alleen bedoeld ter inspiratie. Ik hoop dat je zin hebt gekregen om aan de slag te gaan en iets dat weg kon, weg te geven.

Veel dank, en veel plezier!
x Marieke

Geschreven door
Marieke Eyskoot
Datum