De feestdagen komen eraan, dé tijd om met familie of vrienden aan tafel te gaan en samen te eten. Wat past dan beter bij de kerstgedachte dan het je niet alleen goed te laten smaken, maar ook iets goeds te doen? Onze duurzame lifestyle-expert Marieke Eyskoot geeft tips voor een (h)eerlijke kerstviering (en eigenlijk alle feesten).

1. Eten

Een goede, én lekkere, manier om de impact van je eten te verkleinen, is lokaal kopen en van het seizoen – liefst biologisch. Hoe dichterbij je eten is verbouwd, hoe minder uitstoot het kost om het op je bord te krijgen. Frambozen, tomaten en mango’s in december staan misschien leuk op tafel en voelen luxueus, maar dat fruit heeft honderden kilometers afgelegd, of is in energievretende kassen gekweekt. En hoe verder je eten reist, des te meer moet je doen om het goed te houden, zoals conserveringsmiddelen of pesticiden, en plastic om te verpakken. En hoe smaakvol is iets dat niet in het seizoen is eigenlijk echt? 

Gelukkig is er genoeg dat hier in de winter voorkomt en heel lekker is. Je kunt bijzondere gerechten maken met lokale soorten zoals aardperen, pastinaak, romanesco, bloemkool of koolrabi en de Hollandse appels zijn nu heerlijk! Seizoensgroenten zijn daarbij vaak goedkoper. Met minder vlees of zuivel koken kan ook geld schelen, het is beter voor de dieren en het klimaat, en misschien weer eens wat anders? Je vindt hier recepten van onze chefs.

Bekijk Marieke's nieuwste video

Onze duurzame lifestyle expert Marieke Eyskoot is in Rotterdam waar ze twee ontwerpers ontmoet die servies glazuren met fijnstof.

Duurzame lifestyle expert Marieke Eyskoot is in Rotterdam waar ze twee ontwerpers ontmoet die servies glazuren met fijnstof | Foto: Marieke Eyskoot

2. Opdienen

Je kunt de feesttafel supergezellig aankleden, zonder er veel geld of grondstoffen voor te gebruiken. Ga in elk geval niet voor wegwerpkleden, -servies of -servetten, zonde van het milieu en je portemonnee. Mooie stoffen varianten kunnen jaren mee, je kunt ze in de kringloop vinden. Sowieso is dat een goede plek om leuke decoraties te vinden als je je tafel graag in een thema dekt. 

3. Duurzame DIY's

Ben je een beetje creatief, dan kun je ook zelf fijne versieringen maken, zoals kandelaars van lege flessen met sparretakjes erin, of gezellige kaarsen. Hier meer tips over duurzamer kaarslicht en hier meer ideeën om mooie dingen te maken van wat je eigenlijk weg zou gooien.

Bekijk ook de tips van Theo-Bert

Tafelstyling binnen een kwartiertje! Met de tips van interieur expert Theo-Bert Pot combineer je servies en glazen voor een grote groep. 

Theo-Bert's kerststyling op tafel

4. Bewaren

Ongeveer een derde van het voedsel dat we produceren op de wereld wordt weggegooid. De feestdagen kunnen ook snel een tijd van overdaad worden, dus hoe mooi is het om te proberen dat te voorkomen? Koop en kook niet teveel, en bewaar alles wat je overhebt voor lunches en maaltijden in de dagen erna. En wellicht kun je een kerstdiner (of ingrediënten ervoor) ophalen bij de overgebleven maaltijden van apps zoals Too Good To Go? Ik vier op ‘derde Kerstdag’ al jaren een zelfbedacht feest dat Restmis heet! 

5. Geven

Kerstmis is bij uitstek een feest dat over geven gaat. Heb je eten over, dan kun je je houdbare etenswaar doneren aan de lokale Voedselbank. Ze staan vaak in supermarkten, of zoek online op waar je terecht kan. Wie weet kun je deze Kerst iemand uitnodigen die wat steun of aandacht kan gebruiken? Ook denkbeeldig de tafel dekken voor iemand die minder heeft of alleen is, is een mooie manier om stil te staan bij de betekenis. Met de tafelgenoten zou je allemaal wat kunnen doneren aan het Leger des Heils, of een doos vullen met warme, voedende spullen om aan iemand zonder dak of een gezin in de buurt te geven. Zij verdienen net zo goed een fijne Kerst als wij…


Liefs, eet smakelijk en (h)eerlijke feestdagen, Marieke

Geschreven door
Marieke Eyskoot
Datum