
Ingrediënten voor 2 personen
- halve spitskool
- 1 el gezouten roomboter
- 250 ml water
- 6/7 gram kombu
- 6 el sushi azijn
- 3 el soja
- 2 tl maizena
- Crispy chili in oil
- paar takjes koriander
Het recept
1. Leg de ochtend voordat je het gerecht gaat maken de kombuvellen in 250 ml koud water. Dek af en zet ongeveer 12 uur in de koelkast.
2. De volgende dag pak je de kombu uit de koelkast. Haal het mengsel eventueel door een fijn zeefje om kleine stukjes te verwijderen. Je hebt nu je zelfgemaakte Japanse bouillon: dashi (ongeveer 150 ml).
3. Halveer de halve spitskool zodat je 2 stukken hebt. Verwarm de oven op 200 graden.
4. Smelt de roomboter in een steelpannetje. Smeer de stukken spitskool aan alle kanten goed in met de boter.
5. Leg de kool 30-35 minuten in een schaal in de oven totdat de kool donkerbruin geblakerd is. Mocht de kool te snel kleuren, dan kun je ‘m, zodra hij de gewenste kleur heeft, de resterende baktijd afdekken met wat aluminiumfolie. De kool is gaar als je er met een cocktailprikker makkelijk doorheen komt.
6. Verwarm in een steelpannetje de sushi-azijn en de soja. Breng aan de kook en laat 1 minuut doorkoken. De saus dikt nu wat in. Leng deze saus nu aan met de dashi.
7. Meng de maizena met 2 el water. Giet dit papje beetje voor beetje al roerend door de saus en breng kort aan de kook, totdat het een gebonden saus is.
8. Haal de kool uit de oven. Voor de liefhebber: bestrijk de kool nóg een keer met wat gesmolten roomboter.
9. Schep nu eerst 2 el dashi-saus op een bord, leg de geroosterde kool erop. Maak af met wat crispy chili-olie en fijngesneden koriander.
Geniet van dit gerecht waarbij je verleden, heden én toekomst proeft!