8 minuten

Noedelsoep met een eitje, groenten en paddenstoelen

Een grote kom stomende noedelsoep is wat je nu nodig hebt! Met dit recept van kok Jetske maak je de soep met groenten, paddenstoelen en een heel speciaal Japans eitje: ajitsuke tamago! Dat zijn gekookte ramen eitjes bomvol umami smaak die je een dag van tevoren klaarmaakt. Als je dat proeft, ben je echt even in Japan.  

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 2
  • Voor de gemarineerde eitjes (Maak ze één dag van tevoren)
    2
    eieren
  • 50 ml
    sojasaus
  • 50 ml
    mirin (zoete Japanse rijstwijn)
  • 100 ml
    water
  • Voor de ingelegde biet:
    1-2 stuks
    chiogga biet
  • 100 ml
    appel- of gewone azijn
  • 50 ml
    water
  • 1 el
    suiker
  • zout
  • Voor de bouillon:
    2
    bosuien
  • 2 tenen
    knoflook
  • 5 cm
    gember
  • neutrale olie
  • 2 el
    lichte sojasaus
  • 2 el
    sushi azijn
  • 1 el
    miso
  • 1 tl
    chili crisp
  • 1 tl
    sesamolie
  • 700 ml
    paddenstoelenbouillon
  • 2
    gedroogde shiitakes (optioneel)
  • Voor de vulling:
    100 gr
    enoki (of andere) paddenstoelen
  • 1
    courgette
  • 1
    nori vel
  • 200 gr
    gedroogde ramen noedels
  • furikake
  • koriander
  1. Let op! Je begint natuurlijk met de eieren, want die moeten minimaal 24 uur in de koelkast voor ze in de soep gaan. Zorg dus dat je ze één dag van tevoren al maakt. Breng water aan de kook. Leg de eieren 6 minuten in kokend water en laat ze dan 10 minuten afkoelen in ijswater.

  2. Pel de eieren. Meng de sojasaus, mirin en het water tot een marinade. Leg de gepelde eieren hierin en zet 24 tot 48 uur in de koelkast. 

  3. Ga verder met de ingelegde bietjes. Snijd de bieten in dunne plakken met een mandoline. Verwarm de azijn, water, suiker en zout in een steelpan tot de suiker en zout opgelost zijn. Giet dit over de biet en zet apart.

  4. Ga verder met de bouillon. Snijd het witte deel van de bosuien fijn. Rasp de knoflook en de gember. Verhit de olie in een steel- of soeppan en fruit hierin de knoflook, gember en bosui aan.

  5. Voeg de sojasaus, sushi azijn, miso, chili crisp en de sesamolie toe. Blus af met de bouillon. Voeg eventueel de gedroogde shiitake toe, breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken. Haal de shiitake uit de bouillon.

  6. Snijd de onderkant van de enoki paddenstoelen eraf. Gebruik je andere paddenstoelen, snijd of scheur grof. Bak ze kort aan met een beetje olie in een hete koekenpan. Snijd de courgette in dunne slierten. Knip de nori vellen in dunne reepjes.

  7. Kook de noedels volgens de verpakking en spoel af met koud water. 

  8. Vul twee kommen met de bouillon. Verdeel de noedels, paddenstoelen, courgette, bieten en de eieren (gehalveerd) over de kommen. Maak af met furikake, nori vel, het groene van de bosui en koriander. 

  9. Geniet van je zelfgemaakte Japanse noedelsoep!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

De beste Smaakmakers van Jetske in je mailbox?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Koraal tuiles - Jetske